Podatki oglaševalcem ne bodo na voljo. Foto: Reuters
Podatki oglaševalcem ne bodo na voljo. Foto: Reuters

Uporabnikom družbenega omrežja Instagram, ki je bil v preteklosti obtožen cenzuriranja članov skupnosti LGBTQ+, saj naj bi zmotno odstranjeval njihove oglase in fotografije, novo polje omogoča, da lažje opredelijo in navedejo svojo spolno identiteto. V novem razdelku lahko s predhodno odobrenega spiska pogostih osebnih zaimkov, kot je tudi ona, on in pa spolno nezaznamovan osebni zaimek oni (she, he, they), posameznik izbere do štiri osebne zaimke. Če želenega zaimka na seznamu ni, pa lahko izpolni poseben obrazec, s katerim se ta doda. "Gre za še en način, kako na Instagramu izraziti samega sebe," je dejal Vishal Shah, podpredsednik družbenega omrežja.

Za podatek iz te nove sekcije, ki jo je platforma zagnala le ponekod, a ni jasno, za katere države gre, pa lahko vsak uporabnik določi tudi, ali bo informacijo delil le s svojimi sledilci ali pa bo javno dostopna. Za osebe, ki so mlajše od 18 let, bodo podatki o osebnih zaimkih samodejno zasebni. Podjetje pa je poudarilo, da uporabniki zaimke lahko kadar koli uredijo ali pa odstranijo, te informacije pa naj ne bi bile razkrite oglaševalcem, poroča Guardian.

Pomembno je, da to možnost izkoristijo vsi uporabniki

Veliko lastnikov Instagramovih računov je do zdaj za ta namen uporabljalo opisno sekcijo (bio). V preteklosti pa so deljenje tega podatka omogočile tudi aplikacije za zmenke, kot je Tinder, od leta 2014 je to možnost začel ponujati tudi Facebook.

"Z vidika vključenosti, je to nekaj, kar bi morali ponujati vsi izdelki," je dejala Jennifer Grygiel, docentka za komunikacije na Univerzi Syracuse. Poudarila pa je tudi, da ne gre samo za to, da platforme to možnost vključujejo, uporabniki bi po njenem mnenju to možnosti morali tudi izkoristiti. Taka praksa in pogovori o tej tematiki naj bi namreč omogočali grajenje boljše skupnosti in boljše družbe.