Nazadnje so mladega sivega kita, ki naj bi bil star približno eno leto, opazili blizu Fiumicina pri Rimu, pred tem pa je že plaval po Neapeljskem zalivu. Italijanska obalna straža in borci za pravice živali so lokalne prebivalce že pozvali, naj ga pustijo pri miru.

V primeru srečanja so poudarili, da morajo ohranjati razdaljo 100 metrov, takoj pa naj pokličejo pristojne oblasti. Kit, ki mu je italijanski časopis La Repubblica nadel ime Wally, se je doslej enkrat sicer že zapletel v ribiške mreže, a se je k sreči osvobodil. Strokovnjaki pa opozarjajo, da je po vsej verjetnosti podhranjen, saj mu ekosistem Sredozemskega morja ne ponuja dovolj hrane.

Wally se je morda v Atlantskem oceanu celo skotil

Pojav sivega kita, ki sicer lahko zraste do 15 metrov dolžine, je v Sredozemskem morju izjemno redek, zato je obisk Wallyja med strokovnjaki in ljubitelji živali povzročil precejšnje vznemirjenje in številna vprašanja – predvsem, od kod je prišel.

Številni strokovnjaki domnevajo, da je globalno segrevanje in z njim povezano taljenje ledu na Arktiki za sive kite odprlo nove poti v Atlantski ocean. V severnem Atlantiku so sicer od 18. stoletja veljali za izumrle, nekateri pa menijo, da se je morda enoletni sivi kit v Atlantskem oceanu celo skotil. To odpira nova vprašanja o morebitnem vračanju živali v njihov nekdanji življenjski prostor.

Sivi kit, ki naj bi s prepotovanimi 22.000 kilometri izvedel najdaljšo migracijo morskega sesalca, je bil v Sredozemskem morju nazadnje opažen leta 2010 v Izraelu. Najde se ga lahko tudi v drugih delih sveta, zlasti v vodah vzhodnega in zahodnega Tihega oceana.