Po parku Nara se prosto giblje več kot 1300 jelenov. Foto: AP
Po parku Nara se prosto giblje več kot 1300 jelenov. Foto: AP

Park Nara je priljubljena turistična točka, kjer prebiva in se prosto giblje 1300 sika jelenov. Zaščiteni so z zakonom in veljajo za naravno bogastvo. Turistom in obiskovalcem parka je dovoljeno, da jelene hranijo s posebej narejenimi krekerji shika senbei, ki so brez sladkorja in brez plastične embalaže. Pogosto pa se najdejo turisti, ki pravil ne upoštevajo in v plastičnih vrečkah prinesejo lastne priboljške. "Ker za seboj ne odnesejo odpadne embalaže, jo jeleni zavohajo in zamenjajo za hrano," pojasnjujejo pristojne oblasti. Kopičenje plastičnih delcev v prebavnem traktu lahko povzroči lažen občutek sitosti in vodi do premajhnega vnosa hranil, kar je razlog za več deset poginulih jelenov. V želodcu enega izmed njih naj bi v preteklosti našli kar štiri kilograme plastičnih odpadkov, piše The Guardian.

Vrečka, varna za uživanje

Izgled jelenom prijazne vrečke. Foto: Twitter/Being Kasai
Izgled jelenom prijazne vrečke. Foto: Twitter/Being Kasai

Tamkajšnji prebivalec Takashi Nakamura je skupaj z lokalnimi podjetji razvil idejo vrečk iz riževih otrobov, ki so tudi glavna sestavina slanih krekerjev shika senbei. “Ne nazadnje jeleni nosijo pomembno vlogo v turističnem sektorju mesta, zato je prav, da jih zaščitimo,” je povedal poslovnež Hidetoshi Matsukawa, ki je sodeloval pri razvoju izdelka. Po poročanju spletnega mesta Asahi Shimbun je vrečko testiral japonski laboratorij za raziskavo hrane in potrdil, da je varna za uživanje.

Do zdaj so okoliškim trgovinam, lokalnim podjetjem in organizacijam, vključno z mestnim uradom za turizem, prodali več kot 3500 papirnatih vrečk. Cena posamezne je približno 80 centov, piše The Guardian.

Ugoden vpliv pandemije

Neugoden vpliv na zdravje jelenov imajo tudi prevelike količine krekerjev, ki jih dobijo od obiskovalcev parka. Foto: AP
Neugoden vpliv na zdravje jelenov imajo tudi prevelike količine krekerjev, ki jih dobijo od obiskovalcev parka. Foto: AP

Pandemija covida-19 in s tem odsotnost turistov je ugodno vplivala na zdravje jelenov. Pred izbruhom je zahodno japonsko mesto, nekoč glavno mesto države, obiskalo več kot 16 milijonov turistov letno. Ogledali so si svetišča, templje in hranili jelene. Kombinacija moke in riževih otrobov, ki sta glavni sestavini krekerjev, naj bi pri jelenih sprožila besno žejo. "Sumim, da so nekateri jeleni na koncu popili preveč vode," je pojasnil generalni sekretar fundacije za zaščito jelenov v Nari Yoshitaka Ashimura. Po njegovih besedah ​​je to vplivalo na zdravje živali in povzročilo težave s prebavili. V času turističnega zatišja so jeleni prikrajšani za redno oskrbo s krekerji senbei, hkrati pa so prisiljeni iskati več svoje tradicionalne osnovne prehrane, kot so rastline in oreščki. Rezultat tega je bila sprememba njihovega zdravja, poudarja Ashimura.