Posnetek zaslona v trenutku, ko se je pred kamero slekel poslanec. Foto: AP/Canadian Parliament/The Canadian Press
Posnetek zaslona v trenutku, ko se je pred kamero slekel poslanec. Foto: AP/Canadian Parliament/The Canadian Press

Po spletu je te dni zaokrožil posnetek zaslona, na katerem je videti golega poslanca za pisarniškim stolom (in med dvema zastavama). Amos, sicer predstavnik okrožja Pontiac v pokrajini Quebec, je pozneje v pisni izjavi za javnost potrdil pristnost fotografije in pojasnil: "Šlo je za nesrečno napako. Moj video je po nesreči ostal vključen in me je posnelo, ko sem se po teku preoblekel v službena oblačila."

"Globoko se opravičujem vsem kolegom in parlamentu za to nenamerno motnjo. Jasno, šlo je za napako, ki pa se ne bo ponovila," je še obljubil. Trenutki njegovega preoblačenja sicer niso bili vidni vsem, ki so tisti trenutek spremljali parlamentarno razpravo, ampak le njegovim kolegom v poslanskih klopeh in strokovnemu osebju, saj se na zaslonu ob prenosih pojavi zgolj video tistega, ki tisti trenutek govori – in na svojo srečo Amos ni govoril.

William Amos (desno) ob kanadskem premierju Justinu Trudeauju. Foto: AP
William Amos (desno) ob kanadskem premierju Justinu Trudeauju. Foto: AP

Kanadski poslanci zaradi pandemije covida-19 del svojih obveznosti opravljajo po spletu oz. na videozasedanjih. Na nesrečni posnetek je kolege sicer opozoril opozicijski poslanec Claude DeBellefeuille in opomnil, da poslovnik parlamenta od poslancev zahteva, da nosijo suknjič in kravato "pa tudi srajco, spodnje perilo in hlače".

Ob njegovem opozorilu se je predsednik parlamenta Anthony Rota posvetoval s tehničnim osebjem, kjer so mu potrdili, da se je res zgodil "incident", in poslance znova opozoril, naj bodo previdni, ko uporabljajo kamero in mikrofon.

Amosov strankarski kolega Mark Holland je pozneje za AP pojasnil, da je pripetljaj "dobro svarilo vsem". "Res moraš biti pozoren in ves čas domnevati, da je kamera prižgana. In če se ji približaš, se je dobro prej prepričati, da si res primerno oblečen," je dejal in dodal, da je Amos zaradi dogodka "popolnoma osramočen".