Leta in leta se vrednosti kitajske posodice niso zavedali. Foto: AP
Leta in leta se vrednosti kitajske posodice niso zavedali. Foto: AP

Bela, z modrimi okraski in rožami poslikana antikviteta naj bi bila po mnenju Angele McAteer, vodje oddelka za kitajska umetniška dela pri Sotheby'su, neverjetno redek predmet. Znan je obstoj le še šestih podobnih primerkov, ki pa so svoja domovanja v večini primerov našli v muzejih v Londonu, Iranu in Tajvanu. Dražbena hiša je ugotovila, da so skledico na začetku 15. stoletja, ko je vladal tretji vladar dinastije Ming cesar Jongle (pravo ime Džu Di), uporabljali na dvoru.

Prišla je pod dražbeno kladivo in iztržila zajeten kupček denarja. Foto: AP
Prišla je pod dražbeno kladivo in iztržila zajeten kupček denarja. Foto: AP

Kitajski izdelek je na garažni razprodaji v Connecticutu zasledilo ostro oko navdušenca nad starinami, ki je menil, da gre za nekaj posebnega. Kako se je ta skledica sicer znašla tam, še vedno ostaja skrivnost, McAteerjeva pa je predvideva, da je znotraj družine prehajala iz roda v rod, ne da bi se člani zavedali njene edinstvenosti. Kupec je skledico na dvoriščni razprodaji kupil za 35 ameriških dolarjev (okoli 30 evrov) in dražbeni hiši Sotheby's posredoval informacije in fotografije artefakta.

Ocenjena vrednost se je raztezala od 300.000 do 500.000 ameriških dolarjev (od približno 252.000 do 420.000 evrov). Začetna cena na dražbi, ki je potekala v sklopu dogodkov azijskega tedna, kjer so sicer ponujali tudi druge kitajske umetniške izdelke, je bila tako 200.000 ameriških dolarjev (približno 168.000 evrov). Izmed 15 ponudb je zmagal kandidat prek telefona, ki je ponudil 580.000 ameriških dolarjev (približno 486.000 evrov). S preostalimi stroški je končna cena zgodovinskega predmeta hitro narasla na 721.800 ameriških dolarjev (približno 605.355 evrov). Tako ime prodajalca kot tudi kupca pa ni bilo razkrito.