Joey Chestnut je na tekmovanju prvič sodeloval leta 2005 in se moral prvi dve leti zadovoljiti z drugim mestom. Leta 2007 je začel serijsko zmagovati, od takrat je prvo mesto tekmecem prepustil le enkrat. Foto: Reuters
Joey Chestnut je na tekmovanju prvič sodeloval leta 2005 in se moral prvi dve leti zadovoljiti z drugim mestom. Leta 2007 je začel serijsko zmagovati, od takrat je prvo mesto tekmecem prepustil le enkrat. Foto: Reuters

Veriga restavracij s hitro hrano Nathan's, ki vsakoletno tekmovanje, ki je v dobrih 40 letih preraslo v pravi spektakel, organizira, je na družbenih omrežjih sporočila, da so zelo nesrečni zaradi Chestnutove odločitve, da zvestobo priseže konkurenčni znamki klobasic. V izjavi sicer niso navedli, o kateri družbi je govor, le da gre za podjetje, ki se ukvarja s prodajo "klobasic na rastlinski osnovi", poroča Reuters.

New York Post je pozneje poročal, da bo 40-letni Chestnut odslej zastopal družbo Impossible Foods, ki je nedavno predstavila svojo klobasico na osnovi soje in z okusom govedine.

"Tako se je pač odločil"

Organizatorji tekmovanja so sicer zatrdili, da "so se zelo potrudili", da bi ustregli Chestnutu pri njegovih številnih pogojih, ki jih je postavil – kot so navedli, so mu bili pripravljeni plačati za sodelovanje in mu dovoliti, da isti dan tekmuje še na enem tovrstnem dogodku. "A kot kaže, sta se Joey in njegova menedžerska ekipa odločila, da dasta prednost novemu sodelovanju pred našim dolgoletnim," so zapisali v ligi MLE (Major League Eating) in družbi Nathan's ter dodali, da upajo, da se bo Chestnut vrnil na tekmovanje, ko se mu sodelovanje z rivalsko znamko izteče. Kot navaja AP, je vodja tekmovanja George Shea ob tem zatrdil, da Chestnutovo odločitev globoko obžalujejo: "Obožujemo ga. Oboževalci ga imajo radi. A tako se je pač odločil."

Chestnut, ki ima pod pasom kar 16 zmag na omenjenem tekmovanju in velja za najslavnejšega sodelujočega, pa je na družbenem omrežju X, nasprotno, namignil, da o diskvalifikaciji ni bil predhodno obveščen. Kot je zapisal, je bil šokiran, ko je izvedel, da po 19 letih ne sme nastopiti na tekmovanju, in zatrdil, da se organizatorji z njim niso pogovarjali o nobenih pogojih: "Da bo jasno: nikakršnih stikov nimam ne z MLE-jem ne s podjetjem Nathan's, so se pa nepričakovano odločili spremeniti pravila, ki so veljala zadnja leta, glede sodelovanja z drugimi partnerji."

40-letni gradbeni inženir iz ameriške zvezne države Indiana, ki je lani v 10 minutah pospravil 63 hotdogov (kar je sicer precej manj od njegovega svetovnega rekorda iz leta 2021, ko jih je vase zbasal 76), je ob tem svojim oboževalcem še sporočil: "Brez skrbi, še me boste videli jesti. OSTANITE LAČNI!"

Prihaja Netflixov dogodek "Chestnut vs. Kobayashi: Unfinished Beef"

Le malo pozneje je, kot poroča AP, Netflix medijem poslal sporočilo za javnost, v katerem je oznanil, da za jesen načrtuje resničnostno oddajo oz. tekmovanje v žretju hotdogov, na katerem se bosta pomerila Joey Chestnut in "njegov največji tekmec" Takeru Kobajaši. Dogodek so naslovili "Chestnut vs. Kobayashi: Unfinished Beef", pri čemer so uporabili besedno igro – izraz unfinished beef namreč lahko pomeni "nedokončani spor", beef pa je v prevodu tudi govedina. Prav zato AP predvideva, da je Chestnut res sklenil dogovor s podjetjem Impossible Foods, saj so zaščitni znak družbe, kot omenjeno, klobasice na rastlinski osnovi z okusom govedine.

Tekmovanje v goltanju hotdogov v restavraciji Nathan's na Coney Islandu (najstarejši v verigi) prirejajo že od 70. let prejšnjega stoletja, ko najboljši tekmovalci v 10 minutah pojedli "le" okoli devet hotdogov. Kobajaši je na tekmovanju serijsko zmagoval v prvih letih novega tisočletja, leta 2007 pa ga je s prestola v tretjem poskusu izrinil Chestnut, ki je do lani ostal praktično nepremagan – naziv je moral predati le leta 2015.

Prav po zaslugi Chestnuta (in njegovega rivalstva s Kobajašijem na začetku) je tekmovanje zares zaslovelo, vsako leto na ameriški dan neodvisnosti ga prenaša tudi ameriška športna televizija ESPN. Chestnut je medtem postavil tudi več drugih rekordov v hitrostnem žretju.