Krave načeloma nimajo želje, da potrebo opravijo na določenem mestu. Foto: AP
Krave načeloma nimajo želje, da potrebo opravijo na določenem mestu. Foto: AP

Vse se je začelo z na pol šaljivim vprašanjem med radijsko oddajo na Novi Zelandiji, ki je obravnavala težavo glede iztrebkov živine. Krava lahko na dan proizvede okoli 30 litrov urina, prav količina odpadnega urina pa je eden izmed resnih okoljskih problemov. Med drugim lahko onesnaži vodo in ustvari onesnaževalec dušikov oksid, ko pa se pomeša z iztrebki, nastane amonijak.

Znanstveniki so se tako lotili resne raziskave. V nemškem notranjem raziskovalnem laboratoriju za živali v Dummerstorfu so se raziskovalci zgledovali po načinu privajanja malčka na kahlico – kravo so postavili v posebno ogrado, počakali, da se je tam polulala, potem pa so jo nagradili s priboljškom.

Če je po urjenju urinirala zunaj MooLooja, so jo poškropili z mrzlo vodo. Ko so jih pozneje pustili same, je kar 11 krav izmed 16 za opravljanje male potrebe odšlo v ogrado. Navajanje na uporabo stranišča je bilo torej uspešno, za treniranje najmlajših so potrebovali zgolj 15 dni, poroča AP.

Tudi za veliko potrebo hipotetično ne bi bilo težav

Raziskovalci so sicer omenili, da so zaradi etičnih pravil za poskus imeli na voljo omejeno količino časa. Tako so, z namenom, da bi pogosteje urinirale, živini dali diuretik. Krave so sicer učili uporabe MooLooja le v primerih male potrebe, a po mnenju enega izmed glavnih avtorjev raziskave Lindsayja Matthewsa, ki se na novozelandski Univerzi v Aucklandu ukvarja z vedenjem živali, tudi izučitev za opravljanje velike potrebe ne bi bila težava.

"Nisem presenečen, da lahko teličke naučijo urinirati na določenih lokacijah, presenečen pa sem, da se tega nihče še ni lotil," je dejal znanstvenik Brian Hare z Univerze Duke, ki sicer ni bil del raziskave. Če se bo naučeno vedenje obdržalo, bo navajanje živali na stranišče olajšalo nadzorovanje odpadnih materialov in zmanjšalo učinek tople grede.

Največja težava, ki prispeva h globalnemu segrevanju, je sicer metan, ki ga proizvajajo krave. Vseeno pa bi, če bi zajeli 80 odstotkov urina živine v modelih, kot je MooLoo, to lahko vodilo do 56-odstotnega zmanjšanja izpusta amonijaka, zmanjšanje urina v okolju, kjer živijo, pa bi pripomoglo k higieni in dobrobiti živali.