V živalskem vrtu glavnega mesta Španije so se razveselili naraščaja družine velikega pande. Samica Hua Džui Ba je skotila ne samo enega, ampak dva mladička – petega in šestega mladička s svojim partnerjem Bing Šingom. Prvi mladiček se je v madridskem živalskem vrtu skotil po štirih urah kotenja, ki je po besedah zaposlenih potekalo mirno, še nadaljnje štiri ure pa je potreboval drugi novi član pandove družine.

Spol dvojčkov še vedno ostaja uganka, pri zdravstvenem pregledu golih in rožnatih novorojenčkov, ki bosta prve štiri mesece popolnoma odvisna od matere, pa z lokalnimi veterinarji sodelujeta tudi dva tehnika iz kitajske baze za vzrejo pand Čengdu. Po prvem pregledu so na družbenih omrežjih ZOO-ja Madrid zapisali, da sta oba mala medvedka popolnoma zdrava, tehtata pa 171,4 in 137,4 grama. Imena, s špansko-kitajsko simboliko, bodo izbrali po dveh mesecih in pol, ko si ju bodo obiskovalci že lahko ogledali.

Prvih osem tednov bo ključnih, zagotovili pa bodo, da bosta oba dobila dovolj materinega mleka – čeprav ju bodo oskrbovali v inkubatorju, ju bodo v posebni sobi, kjer bo materi zagotovljen mir, izmenjevali. Tako bodo omogočili postopen razvoj, vse dokler ne bosta odprla oči, njuna koža pa se bo sčasoma obarvala, belo dlako bo prerasla nova, barvita.

Število pand se povečuje

Zaradi širjenja življenskega prostora velike pande in mednarodnega programa vzreje v ujetništvu in tako truda za ohranjevanje ranljivih vrst živali so kitajski okoljevarstveniki julija naznanili, da orjaške pande niso več ogrožena vrsta – zaradi večanja števila teh medvedov so njihov status spremenili v ranljivega.

Mednarodna zveza za ohranitev narave je sicer že leta 2016 veliko pando odstranila s seznama ogroženih živali in jo označila za "ranljivo". Takrat je Kitajska odločitvi nasprotovala, češ da bi lahko ljudi zavedla v to, da se lahko prizadevanja za ohranitev vrste omilijo.