Nanduji so velike neleteče ptice, ki živijo v Južni Ameriki. Foto: BoBo
Nanduji so velike neleteče ptice, ki živijo v Južni Ameriki. Foto: BoBo

Lastnik kmetije Cetin, ki svoja ljubljenčka z veseljem pokaže otrokom, z njima sodeluje v dobrodelnih akcijah ali pa ju zgolj pelje na sprehod po prestolnici, kjer ju lahko občudujejo mimoidoči, je pokazal, kako dobro sta se Nina in Nande naučila plavati.

Kot je pojasnil, je že pred leti naučil plavati svojega noja Francija. "Pri njem je trajalo kakšen teden, da smo ga sploh dobili v vodo. Potem ko je ugotovil, da je ploven, pa je šel počasi. In takoj ko je videl vodo, je šel vanjo." Nekaj podobnega Cetin pričakuje pri nandujih, saj je nekoč o značilnostih nojev in nandujev prebral, da imajo zelo radi vodo in so zelo dobri plavalci, nanduji celo boljši od nojev.

Kako pa je nanduja prepričal, da sta stopila v vodo? Priprave so bile po njegovih besedah dolge, saj je največ časa minilo, da sta prvič stopila v vodo. "Prvič smo ju dobili v vodo tako, da smo jima dali maline. Potem je šlo do kolen itd. Danes, ko smo poskušali prvič, sem mu moral malo pomagati, drugič pa je Nande že sam lepo plaval," je povedal Cetin.

Ker se s svojimi živalmi rad odpravi na izlet, se mu zdi plavanje primerna rešitev za poletne dni. "Kadar koli gremo na sprehod, ju vzamemo s sabo, če se le da. Imamo kmetijo, a neradi sprejemamo obiske, ker imamo delo. Obiska sva z ženo Simono vesela, če nama pride kdo pomagat, sicer pa imamo sobote dopoldne namenjene druženju. Če nismo na kakšni prireditvi, smo ob sobotah dopoldne na tržnici," je povedal Cetin.

Njegove živali nastopajo tudi v dobrodelnih akcijah. Tak primer je bil osliček Leon, ki se je pridružil akciji Deželak Junak, s katero so zbirali sredstva za letovanje otrok iz socialno ogroženih družin. V središču Ljubljane je spremljal Martina Krpana pri prodaji soli mimoidočim.

Nanduja se bosta morda konec avgusta pridružila otrokom v letovišču Debeli rtič. Kot je povedal Cetin, ju bodo morda videli na končni zabavi, na kateri bosta pokazala svoje spretnosti in obenem preverila, kakšne plavalne veščine so osvojili letovalci.

Nanduja sta se naučila plavati