Andrew Merinoff pravi, da gre za delo ljubezni. Foto: Reuters
Andrew Merinoff pravi, da gre za delo ljubezni. Foto: Reuters

Podjetje Great Jones Distilling je po šestih letih gradnje končno odprlo vrata žganjarne. Gre za prvo in edino zakonito destilarno viskija na Manhattnu po obdobju prohibicije, ki se je končala leta 1933. Vzpostavitev žganjarne pa ni bila lahka – graditi so morali znotraj strogih mestnih pravil, stoletja starih pravil glede požarne varnosti, razmere pa je otežila tudi pandemija covida-19.

Vzpostavitev žganjarne ni bila lahka. Foto: Reuters
Vzpostavitev žganjarne ni bila lahka. Foto: Reuters

Kar leto in pol so iskali popolno lokacijo, tako pa se po več kot sto letih soseska NoHo v srcu New Yorka, ki sicer nosi bogato zgodovino iz časa prohibicije, končno lahko pohvali s kar 2600 kvadratnimi metri veliko žganjarno. Postavljena v 82 let stari zgradbi blizu Broadwaya, se razteza čez kar štiri nadstropja, pred kratkim pa so odkrili tudi skrivni predor, skozi katerega naj bi pod newyorškimi ulicami prenašali žganje. Ta po novem vodi do restavracije, kjer v okviru žganjarne ponujajo newyorško hrano.

Viski več let zori v pokrajini Black Dirt

Viski destilirajo na kraju samem, soba, kjer je destilarna, je v primeru morebitne eksplozije popolnoma varna. "Zrak je lahko iz nje posesan v 90 sekundah, tako da je ena izmed najvarnejših distilirnih sob na svetu," je zagotovil vodja projektov podjetja Andrew Merinoff. Trije različni viskiji, ki so trenutno v ponudbi, so se sicer šest let starali v pokrajini Black Dirt, dve uri stran od Manhattna, od koder tudi izhajajo zrna, iz katerih žgano pijačo pridelujejo. Tam se bo izdelek v pooglenelih sodih iz ameriškega hrasta staral tudi v prihodnosti.

Razteza se čez kar štiri nadstropja. Foto: Reuters
Razteza se čez kar štiri nadstropja. Foto: Reuters

V žganjarni poleg bara stoji tudi 1892 litrov velik bakren kotel. "Viski je zagotovo ena izmed težjih žganih pijač za izdelavo," je dejal Merinoff, a poudaril, da gre za delo ljubezni. "Žganjarna bo mestu dala novo zapuščino žganih pijač, posvečena pa je trdoživosti in boju, ki so ga Newyorčani svetu pokazali preteklo leto," je povedal Juan Domingo Beckmann Legorreta, podjetnik in direktor znane znamke tekile José Cuervo, ki si je zamislil ta projekt. Destilarna naj bi bila tudi spomenik bogati kulturi New Yorka iz časov prohibicije ter počastitev preteklosti in sedanjosti viskija.