Osamljeni sprehajalci so bili v zadnjem letu ovekovečeni na vseh koncih sveta. Foto: EPA
Osamljeni sprehajalci so bili v zadnjem letu ovekovečeni na vseh koncih sveta. Foto: EPA

Kljub podaljšanemu delovniku in dodatni pomoči ne morejo več sprejemati novih živali, zato se bojijo, da bodo nekatere ostale brez potrebne oskrbe.

Štirinožnega družinskega člana je v zadnjem letu dobilo več kot 12 milijonov gospodinjstev, tako da bo povpraševanje po veterinarjih in tehnikih v prihodnjih letih še naraščalo, opozarjajo v ZDA.

Premalo veterinarjev v ZDA

V zavetišče se ni vrnila nobena žival

Da se je povpraševanje po živalih v zadnjem letu dni povečalo, opažajo tudi v Zavetišču Ljubljana. Kot je na marčevski okrogli mizi povedal vodja zavetišča, veterinar Marko Oman, so že v prvem valu epidemije oddali skoraj vse živali in niti ena, ki je bila oddana v času prvega vala epidemije, se ni vrnila v zavetišče.

V drugem valu epidemije so oddali še več živali in na koncu lanskega leta ostali skoraj brez živali, je dodal. In še, da so, čeprav so svoje delovanje ob vzpostavitvi novih prostorov razširili na več občin, v zavetišče lani sprejeli celo manj psov kot v letu 2019, je pa bilo nekaj več mačk, vendar pa primerjalno gledano manj, je povedal Oman.

Tudi kinolog Jože Vidic je opozoril na pomanjkanje psov na trgu. Prihodnje lastnike je opozoril, naj si psov ne izbirajo glede na to, katera pasma je trenutno popularna, prav tako naj ne izbirajo po zunanjosti, filmu ali inteligenci psa, prav ta je namreč lahko včasih tudi moteča. Pred izbiro naj preverijo pasemske značilnosti psa in med drugim razmislijo tudi o stroških, ki jih domača žival prinaša.

"Morda se kdaj odgovornosti preslabo zavemo, ko se hitro odločimo za hišnega ljubljenčka," je opozoril Vidic in poudaril, da odločitev za hišno žival pomeni odločitev za deset ali celo več let, ko je treba skrbeti za žival in imeti zanjo čas. "Odgovornost je zelo kompleksna," je zatrdil.