Žogico je rad lovil tudi po hodnikih Bele hiše. Foto: EPA
Žogico je rad lovil tudi po hodnikih Bele hiše. Foto: EPA

Leta 2008 je v času volilne kampanje nekdanji predsednik Združenih držav Amerike svojima dvema hčerkama Sashi in Malii obljubil psa. Po zmagi pa je svojo obljubo s pomočjo darila že pokojnega senatorja Edwarda M. Kennedyja, enega izmed ključnih podpornikov Obamove kampanje, tudi držal.

Tako se je družini v Beli hiši pridružil kužek popolne pasme, ki je bil kot nalašč za Malio, ki je alergična na pse – portugalski vodni pes je namreč idealen za tiste z alergijo.

Bo je družino spremljal na javnih prireditvah in obveznostih, življenje pa je članom popestril tudi znotraj Bele hiše. Po svetu pa je zakrožila žalostna novica, da je nekdanji predsedniški pes izgubil bitko z rakom. "Danes je naša družina izgubila pravega prijatelja in zvestega spremljevalca," je na družbenih omrežjih zapisal nekdanji ameriški predsednik Barack Obama in dodal, da jih je bil kosmatinec vedno vesel.

Leta 2013 se mu je pridružila psička iste pasme po imenu Sunny. Foto: EPA
Leta 2013 se mu je pridružila psička iste pasme po imenu Sunny. Foto: EPA

"Prenašal je ves cirkus, ki je bil del življenja v Beli hiši," je še poudaril Obama, ki se bo kosmatinčka spominjal po njegovi zavidanja vredni pričeski, prijaznosti, ljubezni do otrok in drobtinic hrane pod mizo ter skakanja v bazen med poletjem. "Bil je točno to, kar smo potrebovali, in več, kot smo kadar koli pričakovali," je še sklenil posvetilo svojemu hišnemu ljubljenčku in priznal, da ga bodo zelo pogrešali, poroča Yahoo!

Med karanteno je bil Bo izmed vseh najsrečnejši

"Nismo vedeli, koliko nam bo vsem pomenil," je v svoji objavi, v imenu celotne družine, vključno s psičko Sunny, ki je družinska članica postala leta 2013, zapisala nekdanja prva dama Michelle Obama. Med drugim se je tudi spomnila, da je bil kosmatinec sprva mišljen le kot družba hčerkam, kmalu pa je osvojil srca vseh.

"Več kot desetletje je bil Bo stalno prisoten in nas tolažil," je priznala in poudarila, da jih je kuža iz dneva v dan skoraj povsod spremljal, prisoten je bil tudi, ko je prišel na obisk papež in ko sta dekleti odšli na fakulteto, z možem pa sta se takrat morala prilagoditi na "prazno gnezdo".

Družini Obama je bil vir utehe. Foto: EPA
Družini Obama je bil vir utehe. Foto: EPA

Prejšnje leto sta se Malia, ki študira na Univerzi Harvard, in Sasha, ki je študentka na Univerzi v Michiganu, odločili, da bosta zaradi pandemije covida-19 prišli domov in tako karanteno preživljali z domačimi. "Zadnje leto, ko smo bili zaradi pandemije covida-19 vsi doma, nihče ni bil tako srečen, kot je bil Bo," je v objavi še pripomnila Michelle Obama in dodala, da bo večno hvaležna, da sta lahko dekleti na koncu življenja štirinožca z njim preživeli toliko časa.

Čeprav ga bodo kot družina zelo pogrešali, pa naj bi bili vseeno hvaležni, da je živel tako veselo življenje, polno razvajanja, lovljenja žog in večerov, preživetih na kavču.