Podružnica v Dubaju bo petindvajseta. Foto: EPA
Podružnica v Dubaju bo petindvajseta. Foto: EPA

Prvi muzej Madame Tussauds je v 19. stoletju zaživel v Londonu, v njem pa danes hranijo okoli 250 voščenih podob priznanih osebnosti z vsega sveta. Priznani muzej voščenih lutk, ki si ga na leto ogleda več milijonov obiskovalcev, ima že kar nekaj ameriških, evropskih in azijskih podružnic. Vseh muzejev je več kot 20, v drugi polovici leta pa bo dobil tudi prvo izpostavo v arabskem svetu. "Ikonična zanimivost bo vrata odprla v drugi polovici leta," je napovedalo podjetje Merlin Entertainments Ltd, drugi največji upravitelj atrakcij na svetu. Muzej namreč še gradijo, datum odprtja pa tako še ni znan.

Zgradba bo zgrajena v Dubaju, nahajala se bo na otoku Bluewaters, ob največjem in najvišjem opazovalnem kolesu na svetu Ain Dubai. Projekt je bil sicer prvič napovedan že leta 2008 in potrjen osem let pozneje.

Izmed 60 lutk jih bo 16 arabskega rodu

Na voljo bo sedem tematskih sob, tako pa si bodo obiskovalci, ki se bodo z voščenimi lutkami lahko fotografirali, vstopili tudi v svet Bollywooda. Na ogled bo 60 voščenih lutk svetovno priznanih zvezdnikov, 16 izmed njih pa bo arabskega rodu. Med razstavljenimi skulpturami, za izdelavo katere umetnik sicer potrebuje 12 tednov, bodo tudi Kylie Jenner, Cara Delevingne, Christiano Ronaldo, libanonski popzvezdnici Nancy Ajram in Maye Diab ter člani kraljeve družine Združenih arabskih emiratov.

Dubaj posebno po pandemiji covida-19, veliko pozornosti posveča razvoju turizma in zabavne industrije. Za mednarodne obiskovalce se je sicer znova odprl že lanskega julija, tako je postal ena izmed prvih tovrstnih destinacij. Znan je predvsem po nebotičnikih in umetno ustvarjenih otokih, največje mesto v Združenih arabskih emiratih upa, da bo prihodke iz turizma povečalo predvsem, ko bo od oktobra gostilo svetovno razstavo Expo.