Karaoke bar v Tokiu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Karaoke bar v Tokiu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Do zadnjih žarišč, razširjenih po vsej državi, prihaja v času, ko se Tokio ravno pripravlja na preklic izrednega stanja, povezanega z okužbami s koronavirusom. Poleg tega naj bi že čez štiri mesece japonska prestolnica gostila prestavljene poletne olimpijske igre.

Najmanj 215 ljudi je bilo v zadnjem času pozitivnih na testih za koronavirus, pri čemer so bili vsi primeri povezani z dnevnimi karaokami, ki so še posebej priljubljene med starejšimi in upokojenci, je sporočil gospodarski minister Yasutoshi Nishimura.

93 od teh primerov so zaznali v prefekturi Saga na jugozahodu Japonske, okuženi pa so stari med 55 in 85 let. O posameznih izbruhih, povezanih s karaoke bari, poročajo tudi iz prefektur Saitama in Chiba, kjer naj bi izredno stanje odpravili 21. marca.

Karaoke bari na Japonskem so običajno majhni prostori s fotelji, v katerih lahko manjše skupine pojejo, pijejo in jejo več ur.

Sorodna novica Japonski odziv na koronavirus: Ni (veliko) testiranja, ni panike?

Pozivi k doslednim ukrepom

"Zavedamo se, da so v normalnih okoliščinah karaoke skoraj saloni za starejše ljudi, v katerih se lahko pogovarjajo in se zabavajo, a v trenutni situaciji, ko skušamo preprečiti okužbe, so ti prostori preprosto preveč zaprti," opozarja Nishimura.

"V mojem okrožju je več takih lokalov – ozke sobe, natrpane s pojočimi gosti. Lokali morajo nujno implementirati ustrezne varnostne ukrepe, vključno z vgradnjo akrilnih panelov, dobrim prezračevanjem in razkuževanjem mikrofonov."

Minister je tudi pozval vse Japonce na območjih, v katerih še vedno vladajo izredne razmere, da omejijo nenujne izhode iz svojih domovanj. Od začetka pandemije pred več kot letom dni so na Japonskem, državi s 126 milijoni prebivalcev, potrdili 448.400 okužb s koronavirusom, 9000 bolnikov s covidom-19 pa je umrlo.