Japonski milijarder Jusaku Maezava bo kril vozovnice osmim ljudem na krovu. Foto: AP
Japonski milijarder Jusaku Maezava bo kril vozovnice osmim ljudem na krovu. Foto: AP

Poslovnež Jusaku Maezava je svojo ekipo razkril, potem ko je lani začel sestavljati seznam "ustvarjalnih posameznikov", ki bi jih vzel na krov. Največji imeni v skupini sta ameriški didžej Steve Aoki in korejski raperski zvezdnik TOP.

Polet, napovedan za leto 2023, bi lahko bil prvo potovanje ljudi na Luno po letu 1972.

Plovilo bi po programu obkrožilo Luno in se njeni površini približalo na 200 kilometrov. Pot bi trajala osem dni od izstrelitve do vrnitve na Zemljo.

A ameriški regulatorji sploh še niso prižgali zelene luči za raketo Starship podjetja SpaceX Elona Muska, s katero naj bi ekipa poletela. Vesoljsko plovilo še ni dobilo niti dovoljenja za polet okoli Zemlje in je zadnjih 18 mesecev prizemljeno v Teksasu, potem ko je svoj testni polet opravilo maja lani.

A Maezava niti omenil te zamude v svojem videu, v katerem je sporočil imena ekipe za misijo, ki jo je naslovil "dearMoon".

Video se začne s posnetkom Maezave, kako zre s svojega vrta v Luno, nato se v naslednjem kadru pojavi Aoki. "Te priložnosti ne smem zamuditi. Moja duša moleduje za to," dahne svetovno znani didžej.

SpaceX-ovo plovilo, s katerim naj bi ekipa poletela proti Luni. Foto: SpaceX
SpaceX-ovo plovilo, s katerim naj bi ekipa poletela proti Luni. Foto: SpaceX

Naslednji potnik, ki ga razkrijejo, je ustvarjalec na YouTubu Tim Dodd, znan po vzdevku "Everyday Astronaut", ki ustvarja izobraževalne videe o vesoljskih poletih in astronavtih ter ima 1,4 milijona sledilcev.

Dodd je povedal, da ne more verjeti, da je bil izbran prav on, ob tem pa razkril, "kako ironično – ali pa poetično – je, da je bila prav SpaceX-ova napoved leta 2017, da bodo poslali civilista na Luno, tisto, kar ga je spodbudilo, da je začel ustvarjati videovsebine na YouTubu".

"Upam, da bo vsak od izbranih prepoznal odgovornost, ki pride s potovanjem na Luno in nazaj. S to izkušnjo bodo pridobili veliko in upam, da bodo to izkoristili in prispevali nekaj k planetu, k človeštvu," je povedal Maezava, ki je svoje milijarde zaslužil s spletno modno prodajalno Zozo.

Ameriški didžej Steve Aoki. Foto: AP
Ameriški didžej Steve Aoki. Foto: AP

Fasciniran nad vesoljem

Maezavo so komercialni vesoljski poleti močno pritegnili, lani je z rusko raketo poletel na Mednarodno vesoljsko postajo, kjer je preživel 12 dni.

Leta 2018 so Maezawo izbrali za prvega zasebnega potnika, ki naj bi s SpaceX-om poletel okoli Lune, ob tem pa je sporočil, da bo osebno kril stroške osmih preostalih potnikov na krovu. Ni sicer znano, koliko je Maezava plačal za vozovnico za vesoljski polet, je pa Musk potrdil, da je šlo za "veliko denarja".

Leta 2020 je Maezava začel javno iskanje novega dekleta zase, ki bi se mu pridružilo na potovanju na Luno, a je nato ta del odpovedal, ker ima "mešane občutke" glede dokumentiranega iskanja družice.

Celoten seznam članov misije dearMoon:
- TOP (Choi Seung hyun), K-pop raper in nekdanji frontman fantovske skupine Big Bang (Južna Koreja);
- plesalec in koreograf Yemi A.D. (Češka);
- fotografinja Rhiannon Adam (Irska);
- poljudnoznanstveni fotograf Karim Iliya (Velika Britanija);
- režiser dokumentarnih filmov Brendan Hall (ZDA);
- igralec Dev Joshi (Indija);
- rezervi: olimpijska deskarka na snegu Kaitlyn Farrington (ZDA) in plesalka Miyu (Japonska).