Britanska kraljeva kovnica je v duhu kraljičinega platinastega jubileja, ko bo 6. februarja praznovala kar 70 let na prestolu, razkrila eno izmed svojih največjih serij spominskih kovancev. Motiv kraljice na konju bo prikazan na kovancih za pet funtov, prvič bo za kraljevski dogodek skovana tudi posebna izdaja kovancev za 50 penijev.

Gre sicer za prvi zbirateljski britanski kovanec, ki ga je oblikoval umetnik John Bergdahl, nekatere izmed motivov je sicer oblikovala tudi agencija Osborne Ross. Stvaritev je odobrila tudi monarhinja sama, predstavljala pa naj bi njeno naklonjenost naravi.

"Platinasti jubilejni kovanci njenega veličanstva, ki so jih oblikovali cenjeni umetniki, so trajna umetniška dela, ki jih bodo zbirali, negovali in prenašali naslednjim generacijam," je dejala Clare Maclennan, direktorica oddelka kraljeve kovnice v Llantrisantu.

Kot del praznovanja bo kovnica 7000 kovancev podarila otrokom, ki so sodelovali pri posebni jubilejni različici The Queen's Green Canopy Junior Forester Award, nagrade, ki želi mlade navdihniti, da se učijo o prednostih dreves in pomagajo pri oskrbi gozdov v lokalni skupnosti.