Dekletce se je najverjetneje rodilo nekaj ur po potresu, kakšne tri ure, preden so jo našli, sklepajo zdravniki. Foto: Reuters/Posnetek zaslona
Dekletce se je najverjetneje rodilo nekaj ur po potresu, kakšne tri ure, preden so jo našli, sklepajo zdravniki. Foto: Reuters/Posnetek zaslona

Deklico so izpod ruševin hiše, v kateri je živela njena družina, v mestecu Džinderis blizu meje s Turčijo, rešili kakšnih 10 ur po potresu, so v torek poročali mediji. Kot kaže, je bila njena mati Afra Abu Hadija ob porodu še živa, a je umrla še pred prihodom reševalne ekipe, skupaj s svojim možem in štirimi otroki. Novorojenka pa je čudežno preživela. Ko so jo reševalci našli pod ruševinami, med materinimi nogami, so ji najprej zavezali popkovino, jo zavili v odejo in z njo oddrveli v bližnje mesto Afrin v bolnišnico.

Sorodna novica V upanju na čudeže reševalci pozorni na vsak znak življenja

Ob prihodu je bila precej podhlajena (njena telesna temperatura je znašala le 35 stopinj), imela je nekaj modric, a nobenih hujših poškodb, je za AP v torek pojasnil dekličin zdravnik Hani Maruf. Zaradi podplutbe na hrbtu jih je sicer skrbelo, da ima poškodbo hrbtenice, a glede na to, da roke in noge normalno premika, kaže, da je bil strah odveč.

Novorojenka, ki je tako edina preživela članica svoje družine, je imela neznansko srečo, da se je rodila po potresu, in ne prej, je prepričan Maruf, pa tudi, da so jo našli relativno hitro, saj bi bila podhladitev le kakšno uro pozneje zanjo gotovo usodna, pravi. Ob rojstvu je tehtala 3,175 kilograma, kar pomeni, da je bila donošena.

Po dveh dneh v inkubatorju je dekličino stanje stabilno, je zdaj razkril Maruf in dodal, da so deklico v bolnišnici poimenovali Aja, kar pomeni čudež. Glede na to, da je novorojenka ostala brez celotne ožje družine, je skrb zanjo za zdaj prevzel zdravnik, ki jo je pripravljen tudi posvojiti, če njeno širše sorodstvo ne bo moglo skrbeti zanjo, poročila iz Sirije povzemajo britanski in ameriški mediji.

A ker se je novica o "Čudežu" hitro razširila, se je zdaj javilo na tisoče ljudi, ki želijo deklico posvojiti, od neznancev do neke kuvajtske televizijske voditeljice. Kot je za BBC dejal direktor bolnišnice Kalid Atija, je dobil več ducat klicev z vseh koncev sveta. Ker pa ima tudi sam štirimesečno hčer, je dejal: "Za zdaj ne bomo nikomu dovolili, da jo posvojijo. Dokler se njeni sorodniki ne vrnejo, bom skrbel zanjo, kot bi bila moja. Žena bo poleg najine hčerke dojila še njo."

Sorodna novica Javljanje iz popotresne Turčije: "Razpoloženje prizadetih se giblje med jezo in obupom"

Ajo in njeno družino so sicer našli le nekaj metrov od vhoda v štirinadstropno stavbo, kar pomeni, da bi jim skoraj uspelo zbežati iz zgradbe. V mesto Džinderis so se preselili po izbruhu sirske državljanjske vojne, ko so bili primorani zbežati iz vasice Hšam na vzhodu Sirije, ki so jo zavzele sile Islamske države, je za AP razložil sorodnik družine, Sale Al Badran.

Ajina zgodba je ena od peščice tistih z (dokaj) srečnim koncem. V ponedeljek so tako v Džinderisu rešili tudi neko malčico, v sredo pa v Turčiji novorojenčka, ki ga je mati ohranjala pri življenju tako, da ga je ves čas dojila. Kot smo že poročali, je ekipi pod vodstvom slovenskega koordinatorja v mestu Hatay uspelo najti in rešiti enoletnega otroka in njegovega dedka.