Proti Turčiji je krenila tudi slovenska skupina vodnikov reševalnih psov. (Fotografija je simbolična.) Foto: Shutterstock
Proti Turčiji je krenila tudi slovenska skupina vodnikov reševalnih psov. (Fotografija je simbolična.) Foto: Shutterstock

Slovenska skupina sedmih reševalnih psov z vodniki in štirimi spremljevalci naj bi na območje nesreče prišla jutri. Kot je v izjavi za medije sporočil vršilec dolžnosti direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje Leon Behin, bodo delovali v okviru mehanizma EU-ja za civilno zaščito.

Iz Slovenije so odšli popoldne, v sredo pa bodo že operativni na delovišču. Po ocenah bodo v Turčiji ostali največ od štiri do pet dni, torej do nedelje oziroma ponedeljka, saj se po tem obdobju praviloma pojavlja izčrpavanje, je pojasnil Behin. Vlada je medtem na dopisni seji omogočila tudi pravno podlago za njihovo napotitev – sprejela je namreč sklep o napotitvi enote do 11 pripadnikov civilne zaščite in do sedem reševalnih psov na prizadeto območje. Napotitev je predvidena do sedem dni.

"Znani smo po tem, da znamo pomagati. Z današnjo akcijo smo pokazali hitrost in učinkovitost. Vsako življenje je pomembno, vrnite se zdravi in srečno," je v izjavi pred odhodom enote povedal državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved in dodal, da je pripravljena tudi nastanitvena oprema, ki jo bomo v pošiljali v prihodnjih dneh.

Za napotitev reševalnih psov z vodniki so se odločili, potem ko je v ponedeljek zvečer Turčija izrazila interes za njihovo napotitev, je pojasnil Behin. Na prošnjo so se takoj odzvali in opravili vse potrebno, da je Slovenija lahko enoto z reševalnimi psi tudi poslala.

"Oseba, ki je spodaj ukleščena, ne potrebuje denarja, potrebuje psa, da jo najde"

Roman Starman, eden od reševalcev s psom, ki je odšel na pomoč v Turčijo, je pred odhodom za TV Slovenija poudaril, da je pri iskanju preživelih pod ruševinami ključen čas: "Čas je absolutno naš največji sovražnik. Oseba, ki je nekaj metrov spodaj, ukleščena, poškodovana, v bistvu ne potrebuje denarja, odej in tega, ampak potrebuje reševalnega psa, da jo najde. Teoretično je v okviru 100 ur nekako še mogoče, da se odkrije in reši ponesrečenca. Kot pa vidimo s posnetkov na televiziji, je stanje kaotično."

V Turčijo reševalci in pomoč tudi iz Slovenije

Behin je že pred tem dejal, da bodo skupini vodnikov z reševalnimi psi omogočili "kolikor toliko normalno samostojnost" v Turčiji. Kot ključno je poudaril to, da bo skupina sestavni del enot civilne zaščite EU-ja in da torej ne gre za dvostransko ali individualno pomoč. "To je še posebej pomembno pri zavarovanju, logistiki, varnosti in načinu delovanja v Turčiji," je pojasnil.

Poudaril je še, da gre za "zelo pomembno in neposredno pomoč, ki jo nudimo Turčiji ob nesreči", in dodal, da so na upravi tudi že naredili nabor opreme, za katero v tovrstnih primerih po navadi pozneje prosijo prizadete države. Gre za nastanitvene kapacitete, ogrevanje oziroma začasno nastanitev oseb, ki so prizadete v potresu in njihovi objekti niso več primerni za bivanje, je pojasnil. Dodal je, da turški predstavniki, s katerimi imajo stike, "vsi v en glas zatrjujejo, da Turčija zelo organizirano in zelo dobro koordinira odziv tudi glede sprejema, lokacije in delovanja evropskih enot".

Iz Slovenije je na pomoč v Turčijo v okviru evropskega mehanizma civilne zaščite danes zjutraj že odpotoval slovenski strokovnjak, ki bo pomagal pri koordinaciji. Kot je povedal Behin, gre za zaposlenega na upravi za zaščito in reševanje z dolgoletnimi izkušnjami, tudi v tujini, med drugim v Libanonu.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Civilna zaščita že zbira pomoč, da jo bo Turčiji poslala takoj, ko bo ta prosila zanjo

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je pojasnil, da se bo strokovnjak pridružil skupini strokovnjakov iz EU-ja, ki bo v Turčiji skrbela za koordinacijo evropske pomoči. "To so ljudje, ki so opravili določene predpisane tečaje v EU-ju in obvladajo svoj posel," je povedal. Slovenija je sicer prijavila tri strokovnjake za oceno stanja in koordinacijo. Preostala dva, ki nista odpotovala, sta na čakanju in bosta odpotovala, če bo treba.

Za zdaj je sicer Turčija prek mehanizma EU-ja na področju civilne zaščite zaprosila za enote za iskanje in reševanje v ruševinah ter strokovnjake EU-ja za oceno stanja in koordinacijo. Šestan pričakuje, da bo kmalu zaprosila tudi za materialno pomoč, zato so jo v Civilni zaščiti že začeli zbirati, da bi jo lahko poslali takoj, ko bo Turčijo zaprosila zanjo. "V prvi vrsti bo šlo najverjetneje za nastanitveno pomoč, kot so šotori, generatorji, postelje, odeje, spalne vreče, grelci in podobno," je dejal.

Slovenski reševalci krenili na pomoč Turčiji

Sirija za zdaj ni zaprosila še za nobeno pomoč, prav tako od tam nimajo nobenih informacij, kar Šestan pripisuje vojnemu stanju v tej državi.

Jugovzhod Turčije in severozahod Sirije je v ponedeljek prizadel katastrofalni potres z magnitudo 7,8. Sledilo je več deset popotresnih sunkov, nato je čez štiri ure območje stresel nov potres z magnitudo 7,5. Po zadnjih podatkih turških oblasti je umrlo več tisoč ljudi.

Unicef, Rdeči križ in Karitas zbirajo pomoč

Unicef Slovenija zbira sredstva za najnujnejšo pomoč v katastrofalnih razmerah po potresu. Pomagati je mogoče z donacijo na njihovi spletni strani, sporočilom SMS s ključno besedo UNICEF5 na 1919 ali z nakazilom na njihov TRR SI56 0201 3025 9875 526, referenca SI00 41113, namen POTRES.

Rdeči križ Slovenije in Slovenska karitas sta že v ponedeljek začela zbirati sredstva za pomoč prizadetim v potresu. Sredstva je mogoče nakazati na njuna transakcijska računa, pomagati je mogoče tudi s sporočili sms.

Vsi, ki želijo pomagati, lahko svoj prispevek nakažejo na transakcijski račun Rdečega križa Slovenije (Mirje 19, 1000 Ljubljana), številka SI56 0310 0111 1122 296 (namen: potres Turčija in Sirija, sklic: SI00-96891).

Uporabniki mobilnih storitev A1, Telekom, Telemach in T-2 lahko pomagajo tudi s sporočilom SMS, ki ga pošljejo na številko 1919. Z besedo SKUPAJ prispevajo en evro, z besedo SKUPAJ5 pa pet evrov.

Vsi, ki želijo pomagati prek Slovenske karitas, lahko denar nakažejo na njen poseben račun (Slovenske karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana), številka SI56 0214 0001 5556 761 (namen: potres Turčija-Sirija, sklic: SI00 626).

Tudi prek Slovenske karitas je mogoče pomagati s sporočili SMS. V tem primeru se na številko 1919 pošlje sporočilo KARITAS5 ali KARITAS10. S prvim darujete pet, z drugim pa 10 evrov.

Kot so zapisali pri Slovenski karitas, bodo vsa zbrana sredstva posredovana Karitas v Turčiji in Siriji. Sodelavci obeh Karitas se na terenu že pripravljajo na odziv in prosijo za solidarnost. "Vsak dar bo dobrodošel pri pomoči in odpravljanju posledic potresa za že tako zelo ranljive prebivalce, še posebej v Siriji, ki nosi posledice vojne," so zapisali. Dodali so še, da bo pomoč namenjena oskrbi s hrano, vodo, higienskimi potrebščinami, začasnimi zatočišči in za psihosocialno pomoč, pozneje pa za obnovo domov in normalizacijo življenja najranljivejših družin.

Pri Rdečem križu Slovenije pomoč zbirajo prek regionalne pobude jugovzhodne Evrope in Balkana, v okviru katere si države medsebojno pomagajo pri odzivanju, pomoči in okrevanju v primeru izrednih dogodkov.

V Turčiji in Siriji je bilo uničenih na tisoče domov. Zelo verjetno so bile poškodovane ali uničene številne šole in bolnišnice, kar bo še dodatno prizadelo otroke.

Otroci v Siriji se poleg tega soočajo z enimi najbolj zapletenih humanitarnih razmer na svetu. Dve tretjini prebivalcev ta države namreč potrebujeta pomoč zaradi vse hujše gospodarske krize, lokaliziranih sovražnosti, posledic več kot desetletja vojne, množičnega razseljevanja in opustošene javne infrastrukture. Zelo negotova je tudi preskrba s hrano in pitno vodo. Številni otroci že pred potresi niso obiskovali pouka. V državi se širi kolera.

Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Celje pobrateno s turškim mestom Gaziantep

V Celju so se medtem danes posebej spomnili prebivalcev turškega mesta Gaziantep, ki leži v neposredni bližini žarišč ponedeljkovih potresov. Mesti sta namreč leta 2014 podpisali listino o prijateljstvu in sodelovanju.

Delegacija Gaziantepa je Celje nazadnje obiskala lani poleti in na Glavnem trgu stoji replika antičnega mozaika iz Celeie, ki so ga izdelali mojstri iz Gaziantepa.
"Pretreseni smo ob slikah in posnetkih, ki prihajajo iz vaše države ter posledicah uničujočega potresa, ki je prizadel vaše mesto Gaziantep. Svojcem žrtev izrekamo iskreno sožalje in v teh težkih trenutkih sočustvujemo s prebivalci našega partnerskega mesta (...) Podporo in pomoč vam nudimo vsi prijatelji iz Celja. V mislih smo z vami in prosimo, da nam sporočite, na kakšen način vam lahko najbolj pomagamo," je županji mesta Gaziantep zapisal celjski župan Matija Kovač.