Prizor s prizadetega območja. Foto: Reuters
Prizor s prizadetega območja. Foto: Reuters
Sorodna novica V potresu v Turčiji in Siriji umrlo že več kot 11.700 ljudi

Podružnici Karitas v obeh prizadetih državah – Turčiji, Siriji – sta aktivirali kader in prostovoljce za pomoč. V prvih dveh dneh so pomagali predvsem s hrano, toplimi oblačili in odejami iz svojih zalog ter pri nastanjanju ljudi v varna zavetišča v sodelovanju z lokalnimi oblastmi.

Kot poudarjajo, ljudje na prizadetih območjih potrebujejo predvsem hrano, topla oblačila, odeje, vodo, zdravila, higienske pripomočke, svetilke in varno zatočišče.

V katastrofalnih potresih, ki so v ponedeljek prizadeli območje na jugovzhodu Turčije blizu meje s Sirijo, je po zadnjih podatkih umrlo več kot 8700 ljudi, od tega 6234 v Turčiji, v Siriji pa 2470. Število poškodovanih je v Turčiji naraslo na več kot 37.000, medtem ko so iz Sirije sporočili, da jih je tam poškodovanih več kot 4600.

Kako lahko pomagate

Vsi, ki želijo pomagati prek Slovenske karitas, lahko denar nakažejo na poseben račun (Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana), številka SI56 0214 0001 5556 761 (namen: potres Turčija-Sirija, sklic: SI00 626). Prek Slovenske karitas je mogoče pomagati tudi s sporočili SMS. V tem primeru se na številko 1919 pošlje sporočilo KARITAS5 ali KARITAS10. S prvim se daruje pet, z drugim pa 10 evrov.

Slovenska enota civilne zaščite prispela v Turčijo

Včeraj smo našli in odkopali, kar je zelo velik uspeh, enoletnega otroka, živega, zdravega, odpeljali so ga v bolnišnico in imamo podatke, da je z njim vse v redu. Zraven smo našli tudi njegovega dedka. Oba sta bila v redu, oba sta živa, zdrava, nista bila poškodovana. To je trenutno najboljša novica, ki jo imamo.

Marko Bručan

Slovenska enota civilne zaščite za iskanje in reševanje je danes (sreda) ponoči prispela v Carigrad. Tam jo je sprejela kontaktna oseba iz turškega organa za upravljanje nesreč in izrednih razmer (AFAD) ter jo s takojšnjim poletom premestila v Adano, od koder so jo napotili v provinco Hatay, ki so jo ponedeljkovi katastrofalni potresi močno prizadeli.

V Turčijo je prav tako že prispela slovenska skupina sedmih reševalnih psov z vodniki in štirimi spremljevalci. Ta bo delovala v okviru mehanizma EU-ja za civilno zaščito, so sporočili s slovenske uprave za zaščito in reševanje.

Že od torka je na terenu slovenski koordinator Marko Bručan, poroča Radio Slovenija. "Trenutno se nahajamo v mestu Hatay na sirski meji. Mesto Hatay je totalno porušeno, nepoškodovanih hiš je bolj malo. Zelo veliko je pogrešanih oseb, mrtvih, veliko pa jih je tudi še živih v zgradbah," je povedal za radio, čeprav so telekomunikacije izjemno zahtevne. Je vodja ene izmed dveh madžarskih ekip, ki imata skupno 21 članov. Ekipa je samooskrbna. Poslala je dobro novico: v torek so izpod ruševin rešili enoletnega otroka in njegovega dedka.

Še dva podobna strokovnjaka bo Slovenija v Turčijo poslala, če se bo izkazala potreba po tem.

Slovenija bo Turčiji poslala tudi šotore, pihalce toplega zraka in odeje

Turčija je ponoči zaprosila za materialno pomoč. Slovenija je že ponudila vse, za kar je zaprosila, in sicer šotore in grelce, ki bodo zadostovali za 250 ljudi, ter odeje za 1000 ljudi. Glede na doslej sprejeta zaprosila je vlada na dopisni seji odločila, da bo Slovenija Turčiji poslala materialno pomoč v vrednosti 451.400 evrov. V okviru te pomoči bo Slovenija najprej zagotovila opremo za namestitev prizadetega prebivalstva: šotore za namestitev, pihalce toplega zraka ter odeje. Ocenjena vrednost prve pošiljke skupaj s prevozom je 275.400 evrov. Nadaljnjo materialno pomoč do skupne višine sredstev bo Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje izvedla na podlagi nadaljnjih zaprosil Republike Turčije ob upoštevanju razpoložljivih materialnih sredstev.

Pravice porabe za nadomestitev sredstev v višini 421.400 evrov se bodo zagotovile iz sredstev proračunske rezerve, sredstva za prevoz v višini 30.000 evrov pa bo zagotovilo Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje.