Pred prvo adventno nedeljo popravljajo še zadnje detajle. Foto: Reuters
Pred prvo adventno nedeljo popravljajo še zadnje detajle. Foto: Reuters

Madžarska vasica Vörs je v svoji baročni cerkvi znova postavila največje jaslice v državi. "Gre za čudovito tradicijo, vsi domačini jih postavijo kot prostovoljci," je dejal župan Deák Tamás in poudaril, da vse poteka v duhu truda skupnosti, vsi pa pri tem sodelujejo z veseljem in ljubeznijo.

Pri postavitvi sodelujejo vsi domačini. Foto: Reuters
Pri postavitvi sodelujejo vsi domačini. Foto: Reuters

Domačini sprva kot temelj za hribe in doline, ki vodijo do kraja Jezusovega rojstva, sestavijo veliko leseno strukturo, potem pa na vrsto pridejo tudi miniaturne figurice oseb, živali, postavijo tudi majhen kres. Okraševanje začnejo na vrhu in se postopoma pomikajo proti dnu. Čeprav glavni okvir ostaja enak, se videz vsako leto vseeno malce spremeni, predvsem podrobnosti, stalnica pa je, da mora biti stvaritev pripravljena za prvo nedeljsko mašo adventnega časa.

Trenutno velikost so dosegle pred 20 leti

Zaradi pandemije covida-19 obisk jaslic, postavitev katerih je preživela tudi komunistično oblast, lani ni bil dovoljen, izjema so bili le tisti, ki so sodelovali pri maši. V vasi blizu Blatnega jezera, kjer živi okoli 500 ljudi, pa letos kljub porastu števila okužb pričakujejo tudi več tisoč obiskovalcev. "Zelo sem žalosten, ko jih moramo pospraviti, lahko bi jih gledal vse leto," je priznal Gyorgy Szabo, ki je na čelu ustvarjanja jaslic.

Prvič so jaslice postavili leta 1948. Vsako leto je površina jaslic postajala večja, dokler pred 20 let niso dosegle velikosti, ki jo imajo še danes – pokrivajo okoli 60 kvadratnih metrov. Tako se uvrščajo tudi med ene izmed največjih evropskih jaslic, ki so na prostem.