Mars Dune Alpha je v Houstonu. Foto: AP
Mars Dune Alpha je v Houstonu. Foto: AP

Nasa je začela sprejemati prijave za eksperiment, v okviru katerega bodo štirje ljudje eno leto živeli v Mars Dune Alpha. Gre za približno 150 kvadratnih metrov velik marsovski habitat, ki ga je ustvaril 3D-tiskalnik, je pa znotraj stavbe Johnson Space Center v Houstonu. Načrtujejo tri tovrstne poskuse, prvi naj bi se začel prihodnjo jesen. Namen izvedbe eksperimentov, med katerimi se bodo sodelujoči pretvarjali, da izolirano živijo na Marsu, je priprava na resničen podvig, ko bodo tja zares poslali astronavte.

"Želimo razumeti, kako se bodo ljudje obnašali med simulacijo, saj gre za realistične situacije na Marsu," je dejala ena izmed glavnih znanstvenic Grace Douglas. Plačani prostovoljci bodo tako del simulirane raziskovalne marsovske odprave, ki bo vključevala tudi vesoljski sprehod in izzive, kot je omejenost komunikacije z domačimi ter zaloge hrane in drugih sredstev, prišlo bo tudi do odpovedi opreme. Hrana bo prilagojena vesolju in tako enaka kot na resničnih odpravah, čeprav bo v prostoru raslo nekaj rastlin, pa oken trenutno ne načrtujejo.

Na žalost se ne more prijaviti kdor koli. Pogoji sodelovanja so namreč izjemno strogi – med drugim mora imeti oseba magisterij s področja znanosti, inženirstva ali matematike, lahko se prijavi tudi nekdo, ki ima pilotske izkušnje. Prijavijo se lahko samo ameriški državljani in tisti, ki imajo tam stalno prebivališče, kandidati pa morajo biti stari od 30 do 55 let, dobrega zdravja, ne smejo pa imeti prehrambnih težav ali nagnjenj k potovalni slabosti, poroča AP.

Leto, preživeto stran od vsakdanjih zahtev, je lahko osvobajajoče

"To kaže, da Nasa išče ljudi, ki so blizu astronavtom," je dejal Chris Hadfield, nekdanji kanadski astronavt, ki je na Mednarodni vesoljski postaji leta 2013 preživel kar pet mesecev, in dodal, da je to dobro – eksperiment je boljši, če so sodelujoči podobni tistim, ki bodo dejansko odšli na Mars. Sam namreč meni, da morajo biti kandidati zelo sposobni, iznajdljivi, ne smejo pa biti ljudje, katerih dobro počutje in udobje je v veliki meri odvisno od drugih ljudi.

Kandidati se bodo spoprijeli tudi z izzivi odprave. Foto: AP
Kandidati se bodo spoprijeli tudi z izzivi odprave. Foto: AP

Po njegovem mnenju je ta izkušnja lahko neverjetna. "Če je tam instrument, lahko vstopiš brez znanja, vrneš pa se lahko kot koncertni glasbenik," se je pošalil Hadfield, ki je med svojo odpravo igral na kitaro in objavil priredbo pesmi Space Oddity pevca Davida Bowieja, ter še pripomnil, da v tem času človek lahko nadoknadi tudi z vsebinami na Netflixu. "Med letom, ko si stran od zahtev običajnega življenja, lahko pride do neverjetne svobode," je še poudaril.