Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sir Henry Edward Paston-Bedingfield jo je dobil v dar, ko se je bojeval v drugi vojni med Združenim kraljestvom in neodvisnima južnoafriškima republikama, ki je trajala med letoma 1899 in 1902 na območju, kjer so bile velike zaloge diamantov.

Skupaj s čelado so jo našli na 500 let starem družinskem posestvu Oxburgh Hall v Norfolku med stvarmi, ki so nazadnje pripadale njegovi hčeri Frances Greathead, ki je lani umrla v starosti 100 let. V Veliki Britaniji zelo cenjena dobrodelna organizacija The National Trust, ki vodi približno 300 posestev s statusom kulturne dediščine, predvideva, da je sir Henry čelado in škatlico s čokolado obdržal kot spomin na leta na fronti.

Na škatli je kraljičin portret z njenim rokopisom: "Želim vam srečno novo leto." Ob tem pa je napis: "Južna Afrika 1900." Kraljica Viktorija je na afriško celino odposlala 100.000 226-gramskih čokoladic z voščilom, da bi dvignila moralo med vojaki. Tri največje takratne proizvajalce čokolade – Cadbury, Fry in Rowntree – so na prelomu stoletja vodili kvekerji, ki so vojni nasprotovali, zato niso želeli sprejeti plačila za naročilo iz palače in so tablice želeli zapakirati v neoznačene škatlice, vendar je kraljica vztrajala pri posvetilu.

"Čeprav jo najbrž ne bi želeli za velikonočno poslastico, je še vedno nedotaknjena, in to je čudovita najdba," je o Henryjevi čokoladi za Reuters dejala Anna Forrest iz omenjene organizacije.

Kot je dejala, so na take pločevinaste škatlice že naleteli, toda zelo redko se jih je dalo povezati s prvotnim lastnikom s fronte, običajno pa so bile prazne, saj so prejemniki darilce pojedli.