Je le ena izmed dveh oblek z ohranjeno belo bluzo. Foto: Reuters
Je le ena izmed dveh oblek z ohranjeno belo bluzo. Foto: Reuters

Leta 1973 je igralka Mercedes McCambridge, sodobnica Judy Garland, izobraževalni ustanovi Catholic University of America podarila eno izmed oblek, ki jo je igralska ikona nosila, ko se je v filmski klasiki Čarovnik iz Oza (The Wizard of Oz) prelevila v lik Dorothy. Za krilo in bluzo, ki ju je nosila med sceno, ko se glavna vloga sooči z zlobno čarovnico z Zahoda, je potem desetletja veljalo, da sta izgubljena.

Po dražbeno kladivce gre konec maja. Foto: Reuters
Po dražbeno kladivce gre konec maja. Foto: Reuters

Po naključju je na opravo med pandemijo covida-19 lani naletel upokojen profesor, ki je brskal po škatlah v svoji pisarni. Od leta 1939, ko je film izšel, so našli kar pet takih oblek, eno je uničil požar. Ta različica je sicer edinstvena zato, ker je ena izmed dveh, ki poleg krila vključuje tudi ohranjeno belo bluzo, ki jo je pod njo nosila zvezdnica, poroča CNN.

Prava redkost bo 24. maja v Los Angelesu vključena v dražbo mednarodne dražbene hiše Bonhams, naslovljeno Classic Hollywood: Film and Television (Klasični Hollywood: film in televizija). Pričakujejo, da bo ta "del zgodovine" iztržil od 800.000 do 1,2 milijona dolarjev (okoli 750.000 in 1,1 milijona evrov). Zbran denar bo sicer namenjen ustanovitvi novega programa za filmsko igro na univerzi.

Spominke iz priljubljenega filma so sicer v preteklosti že prodali za vrtoglave zneske – tovrstno obleko so leta 2015 prodali za 1,5 milijona dolarjev (okoli 1,4 milijona evrov), za originalni kostum strahopetnega leva brez poguma pa je nekdo odštel več kot tri milijone dolarjev (okoli 2,8 milijona evrov).