Končno odločitev so v podjetju sprejeli zaradi dolgotrajnosti vojne v Ukrajini in objektivne družbene odgovornosti. Foto: Reuters
Končno odločitev so v podjetju sprejeli zaradi dolgotrajnosti vojne v Ukrajini in objektivne družbene odgovornosti. Foto: Reuters

"Naše podjetje se je odločilo trajno zapustiti ruski trg," so zapisali v izjavi za javnost. "Naša prednostna naloga v tem postopku je zagotoviti varnost zaposlenih in to, da jim lahko ponudimo čim več podpore. Odgovorno bomo v naslednjih mesecih počasi zmanjšali svoje dejavnosti in zaprli vse trgovine."

Podjetje je opustilo spletno prodajo in prodajo v trgovinah, ki so jih imeli v neposredni rasti, še naprej pa so poslovale franšize in drugi partnerji, ki so prodajali njihove izdelke. Zdaj se bodo končala tudi ta sodelovanja. Skupno je to okoli 50 trgovin, od katerih je približno tretjina zaprtih od začetka vojne v Ukrajini. Po njihovih navedbah Rusija in Ukrajina pomenita približno odstotek svetovnega prometa podjetja.

Okusno in pika bo prevzel večino restavracij in zaposlenih svetovnega giganta hitre hrane. Foto: Reuters
Okusno in pika bo prevzel večino restavracij in zaposlenih svetovnega giganta hitre hrane. Foto: Reuters

Gospodarska izolacija

Poleg podjetja Nike so Rusijo že zapustili tudi svetovna veriga restavracij McDonald's, kavarn Starbucks in telekomunikacijski gigant Cisco. Zaradi vojne v Ukrajini in sankcij je Rusija vedno bolj izolirana in vedno več podjetij razmišlja o umiku iz države.

Ruska vlada se je medtem odločila, da bo vse strožje kaznovala podjetja, ki se odločijo za umik iz države. Tako jim lahko ob grožnji za umik zaseže nepremičnine in drugo lastnino, v delu pa je celo zakon, ki bi za odgovorne v podjetjih predvidel kazensko odgovornost.

Okusno & pika

McDonald'sove trgovine v Rusiji je prevzelo novo rusko podjetje Okusno & pika, ki je dobilo državno podporo za prevzem restavracij. "Naš cilj je, da gostje ne opazijo razlike niti v kakovosti niti v ambientu," je na novinarski konferenci v Moskvi pred vnovičnim odprtjem restavracij Okusno & pika dejal novi generalni direktor Oleg Parojev, nekdanji vodja McDonald'sove veje v Rusiji.

Ni še jasno, ali bo podobna usoda doletela tudi druga podjetja, ki se umikajo iz Rusije. Nekaj franšiznih prodajalcev obutve Nike je že napovedalo, da bodo nadaljevali prodajo drugih znamk obutve, predvsem domačih.