Bal se je, da bi mu vozila nekdo ukradel. Foto: Reuters
Bal se je, da bi mu vozila nekdo ukradel. Foto: Reuters

Nizozemski zbiratelj, ki želi biti znan samo kot gospod Palmen, je desetletja svojega življenja hranil več kot 230 zaprašenih starih avtomobilov. Zbirke, ki prav tako vključuje nekatere cenjene klasike, nikoli ni razkazoval, ampak jo je skrival, saj se je bal, da bi mu vozila ljudje ukradli. V predenju svojih jeklenih konjičkov, ki so "stanovali" v zapuščeni cerkvi in dveh skladiščih, je užival vsak dan – med drugim jih je zagnal tudi zato, da so motorji ostali v dobrem stanju.

Neponovljiva zbirka. Foto: Reuters
Neponovljiva zbirka. Foto: Reuters

Njegova zakladnica pa je zdaj na Nizozemskem šla pod dražbeno kladivce, a ne po njegovi volji. Za dražbo, ki jo bo sicer vodila dražbena hiša Classic Car Auctions, se je namreč odločila galerija Aaldering, ki je lastnica starodobnikov postala pred nekaj meseci. Lastnik, ki nima dedičev, prevozna sredstva pa si je lahko privoščil zaradi pametnih naložb, jih je bil zaradi starosti in zdravstvenih razlogov na žalost prisiljen prodati.

Zbirka med drugim obsega avtomobile znamk, kot so Alfa Romeo, Lancia, Maserati, Ferrari, Aston Martin in Jaguar. "To je zbirka, ki je verjetno v takšnem stanju in v tej količini nikoli več ne boste našli," je dejal Hans van der Pluijm iz dražbene hiše.

Ocenil je, da bo večina avtomobilov v povprečju prodanih za med 25.000 in 75.000 evrov, obenem pa je poudaril, da so nekateri primerki vredni več sto tisoč evrov, za določene naj bi cena presegla tudi dva milijona evrov. Spletna dražba se je že začela in se bo končala 7. junija.