Kranjska sivka je mirna in zelo delavna pasma čebel. Foto: TV Slovenija
Kranjska sivka je mirna in zelo delavna pasma čebel. Foto: TV Slovenija

V Čebelarskem centru Slovenije v Lukovici pri Domžalah sta predsednik države Borut Pahor in predsednik Čebelarske zveze Boštjan Noč odkrila 3D-model kranjske sivke, ki je slovensko avtohtono čebelo delavko upodobil v 100-kratni povečavi. "Predvsem je namenjen izobraževanju in ozaveščanju, saj ima tudi številne animacije, ki so poučne," je povedal Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije.

Zveza se s skulpturo, ki je nastala s pomočjo najsodobnejše računalniške tehnologije, sicer poklanja tudi slovenskemu predsedovanju Svetu Evropske unije, namenjena je tudi promociji čebelarstva, kranjske čebele in pa ljudem, da bodo spoznali, kakšna je čebela, ko je 100-krat povečana. "V bistvu ni tako lepa, včasih je tudi grozna, ampak še vedno naša edinstvena kranjska čebela," je poudaril Noč.

Čebelarji že večkrat dokazali, da jim je za čebelo mar

"Kranjska sivka je mirna pasma čebel. Zelo je delavna, nabira veliko medu, cvetnega prahu," je pojasnil Marko Borko, vodja projekta 3D-Kranjice, in poudaril, da čebelarji z njo lahko čebelarijo brez zaščitne obleke, saj ne pika veliko.

Slovenski čebelarji naj bi bili eni izmed najbolj delavnih in najbolje organiziranih čebelarjev na svetu. "Že z marsikaterimi dejanji so dokazali, da jim je mar za čebelo in za ohranjanje narave," je priznal Jože Podgoršek, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, in poudaril, da je to dokazalo tudi samo ministrstvo – med drugim si je v preteklosti prizadevalo za svetovni dan čebel in za ohranjanje narave z omejevanjem rabe fitofarmacevtskih sredstev.

3D-čebelamo