Ogrlica nekdanje ruske carice je bila prodana za 1,5 milijona dolarjev. Foto: EPA
Ogrlica nekdanje ruske carice je bila prodana za 1,5 milijona dolarjev. Foto: EPA
Na dražbi so prodali precej diamantov, vdelanih v nakit. Foto: EPA
Diamantna krona
Krona, za katero je kupec odštel 6,138 milijona dolarjev, velja za najdražji kos nakita letos. Foto: EPA

Kdo je kupil dragoceno ogrlico, ki je bila pred tem last neke dame iz visokih krogov, ni znano. Ogrlica z zgodovinsko vrednostjo, ki je bila last carice - ta je vladala od leta 1762 do leta 1796 - je narejena iz diamantov, po obliki pa spominja na pasjo ovratnico.

Ogrlica je predstavljala najlepši kos nakita, ki so ga prodali na ženevski jesenski dražbi v dražbeni hiši Sotheby's. Pred dražbo so vrednost ogrlice ocenjevali med 1,1 in 1,9 milijona dolarjev. Ogrlica, sestavljena iz 27 diamantov, je okrašena z zaponko v obliki vozla, ki ga lahko lastnica nosi posebej.

Prodaja dragocenih kosov nakita je hiši Sotheby's prinesla dobrih 30 milijonov dolarjev. Najdražji kos je bil rožnat, 10,31-karatni diamant. Kupec je zanj odštel več kot štiri milijone zelencev.

Dražba ponudila precej dragocenosti
Med drugim so prodali tudi smaragdni in diamantni zapestnici ter ujemajočo se ogrlico.

Nakit iz zbirke Daisy Fellowes, ki je bila dedinja tovarne šiviljskih strojev Singer, je bil prodan za nekaj manj kot tri milijone dolarjev.

Sicer pa so dan pred tem na dražbi v dražbeni hiši Christie's prodali najdražjo krono na svetu. Zanjo je novi lastnik odštel 6,138 milijona dolarjev, narejena pa je iz biserov ter iz belih in rumenih diamantov, ki skupaj tehtajo tisoč karatov. Hkrati pa je bila krona tudi najdražji kos nakita na svetu, ki so ga letos prodali.