Plovilo Zeppelina NT zadnja dva meseca v sklopu letošnje evropske turneje spremlja in skrbi za zračne posnetke najpomembnejših avtomobilističnih dirk. Z njega so med drugim snemali tudi vzdržljivostno dirko 24 ur Le Mansa, kot zadnjo pa bo ta konec tedna obiskal dirko svetovnega vzdržljivostnega prvenstva Fie v Monzi. Na pot proti slavnemu dirkališču v okolici Milana se je največje poltogo zračno plovilo na svetu Goodyear Blimp v ponedeljek podalo iz Nemčije, po postanku v Welsu v Avstriji pa ga je pot zanesla tudi v Slovenijo.

Včeraj je bil po podatkih Flight radarja Goodyear Blimp, ki v dolžino meri več kot 75 metrov, visok pa je skoraj 18 metrov, na slovenskem nebu okoli 300 metrov nad tlemi okoli 10.42 viden nad Mariborom in okolico, okoli 11.20 je letel nad Celjem, pozneje pa se je podal proti Ljubljani, vendar jo je zaobšel in nad okolico Kamnika in Komende letel okoli 12.03. Pot je nato plovilo, ki lahko doseže hitrost do 125 kilometrov na uro, nadaljevalo proti letališču Lesce, kjer je po petih urah leta pristalo okoli 12.30. Tam je tudi prenočilo.

V Sloveniji največje zračno plovilo

Danes je plovilo, ki je Slovenijo že dvakrat preletelo lani, v dopoldanskih urah poletelo naprej proti Italiji. Pri urah gre sicer za predvidene ure preleta, ki se lahko zaradi vremenskih razmer, predvsem vetra, spremenijo. V Goodyearu zato priporočajo, da pot tega ambasadorja njihove blagovne znamke zainteresirani spremljajo s pomočjo Flight radarja, s sledenjem oznake D-LZFN.