Ganljivi prizor, ki priča o pogumu Petra Žlahtiča in brezmejnem prijateljstvu človeka in psa. Foto: Delo/Tadej Regent
Ganljivi prizor, ki priča o pogumu Petra Žlahtiča in brezmejnem prijateljstvu človeka in psa. Foto: Delo/Tadej Regent

Pri hrvaškem časniku Jutarnji list so se odločili raziskati ozadje fotografije, ki jo je v objektiv ujel fotoreporter Dela Tadej Regent in jo tudi prilagamo.

Na pretresljivi podobi je takrat še "neimenovani moški iz Dupleka" svojega psa reševal iz deroče vode. Kot so odkrili pri Jutarnjem, je bil pogumni bradač 70-letni upokojeni krojač Peter Žlahtič, ki je za omenjeni časopis potrdil, da se je na fotografiji znašel prav on, reševal pa je svojega štirinožnega prijatelja, sedemletnega rotvajlerja Ramba.

Žlahtič, ki pravi, da je "v življenju počel že vse mogoče, samo v operi še ni pel", se spominja trenutkov, ko je začela voda nezadržno prodirati na dvorišče in proti njegovemu domu. Zaslišal je Ramba, kako je obupano tulil, saj je bil ujet v koruzniku, obkroženem z naraščajočo vodo.

Kljub nasvetom, naj počaka na reševalni čoln, je Žlahtič hitro skočil v motno vodo, Ramba pograbil za ovratnico in se poskušal vrniti do hiše. To seveda v nevarnih okoliščinah ni bilo enostavno, voda ju je premetavala in butala ob kamenje, a kljub vsemu jima je uspelo priti na varno.

"Danes sem jaz rešil njega, jutri pa bo mene on," je svojo zgodbo sklenil Štajerec, ki pravi, da je Rambo resnično nekaj posebnega.