Drava si je med poplavami utrla novo strugo, iz katere se je na srečo že umaknila. Foto: MMC RTV SLO/Daniel Poslek
Drava si je med poplavami utrla novo strugo, iz katere se je na srečo že umaknila. Foto: MMC RTV SLO/Daniel Poslek
Deli hiše ležijo v suhi strugi. Foto: MMC RTV SLO/Daniel Poslek

Šele zdaj so vidne katastrofalne posledice divjanja Drave v spodnjem Podravju. Potem ko je pri izlivu Pesnice v Dravo porušilo jez, je Drava s sabo odnesla vse, kar je prišlo na pot. Tam, kjer so še v ponedeljek bili gozdovi in polja, je zdaj le še suha struga, ki je široka približno 150 metrov in globoka več kot pet metrov. Drava je s sabo odnesla tudi stanovanjsko hišo, njeni deli zdaj ležijo po celotni suhi strugi, nekatera tamkajšnja polja pa preklala na pol. Nad tem, kar je videl, je bil pretresen tudi župan Gorišnice Jože Kokot.

"To je katastrofa, kar se je zgodilo. Tega si ni niti v sanjah nihče predstavljal. Reka si je ustvarila novo strugo, odnesla vse v širini več kot 150 m, tudi nabrežje odvodnega kanala HE Formin. Nam je uničila cesto, vodovod in telekomunikacijsko infrastrukturo," je dejal. Še vedno pa je reka dopoldne preprečevala dostop do dveh farm, kjer gojijo približno 80 tisoč piščancev. "Dve farmi - Formin in Nova vas - sta odrezani od sveta. Mi bomo danes skušali zagotoviti cestno dostopnost, da živalim dostavimo hrano," je še dodal Kokot.
Ogromno infrastrukture uničene
Voda je ogromno škode povzročila tudi na drugih infrastrukturnih objektih, tako je popolnoma zalilo tudi povsem novi namakalni sistem. "Posledice so res katastrofalne, celotno območje izgleda grozljivo, škoda je gromozanska. Namakalni sistem je povsem zalilo, prizadeto je celotno zajetje novo zgrajenega namakalnega sistema," pravi poveljnik ormoške civilne zaščite Ludvik Hriberšek.

Voda se počasi umika tudi v Markovcih, kjer je bilo zalitih 27 objektov, dve družini pa sta bili v noči s ponedeljka na torek evakuirani. Župan Milan Gabrovec upa, da bo sanacija poplavljenih območij mogoča v najkrajšem mogočem času: "Mi smo nekje do polnoči že izčrpali vodo iz stanovanjskih objektov, sanacijo bomo nadaljevali, ko voda še dodatno odteče, glede trenutnih razmer pa imamo poplavljenih še kar nekaj kmetijskih površin in tudi cest."

Župani občin spodnjega Podravja pa upajo, da jim bo država priskočila na pomoč, v nekaterih občinah že razmišljajo o sklicu izrednih sej občinskih svetov, da bi tako ljudem lažje zagotovili sredstva za sanacijo nastale škode.

Danijel Poslek, Radio Slovenija