Evrovizijski oder bo letos stal v Liverpoolu, saj lanska zmagovalka, Ukrajina, zaradi vojne tekmovanja ne more gostiti. Foto: Eurovision.tv
Evrovizijski oder bo letos stal v Liverpoolu, saj lanska zmagovalka, Ukrajina, zaradi vojne tekmovanja ne more gostiti. Foto: Eurovision.tv

Kot poroča BBC, se je nanj obrnilo več ljudi, ki so si že pred časom rezervirali nastanitev v Liverpoolu prek platforme Booking. Pred kratkim pa so jih klicali neznanci, se predstavili kot receptorji in jih spraševali o podrobnostih rezervacije, na koncu pa omenili še "zaplet s plačili" in prosili, naj "ponovijo" številko svoje kreditne kartice.

Šlo je seveda za dobro organizirano prevarantsko mrežo, ki je, kot so za BBC potrdili pri Bookingu, podatke o rezervacijah s phishingom pridobila pri ponudnikih. "Nekateri ponudniki namestitev so bili tarča phishinga prek elektronske pošte," so potrdili na platformi in dodali, da je bilo "nekaj računov" žrtev spletnega kriminala, a so to na platformi zaznali in račune hitro zaprli. Kot jim je uspelo izvedeti, je očitno nekaj ponudnikov "po nesreči ogrozilo svoje notranje varnostne sisteme s klikanjem na povezave v teh sporočilih", so še navedli.

Kako točno so se prevaranti dokopali do osebnih podatkov gostov, ni jasno, je pa več ljudi za BBC-jev evrovizijski podkast razkrilo, da so se za las izognili prevari.

Eden izmed njih, Marc Deruelle, je razložil, da je že pred časom v Liverpoolu rezerviral apartma zase in še za tri prijatelje, in to "še za kar spodobno ceno". Na začetku februarja pa je dobil klic prek aplikacije WhatsApp. Neznanec se je predstavil kot receptor in ga vprašal, ali potrebuje za svojo nastanitev tudi parkirni prostor. Ob tem mu je klicatelj omenil še manjši zaplet s plačilom, in ker je podobno obvestilo dobil tudi na svoj račun na Booking.com, je presodil, da je težava najbrž resnična.

Po navodilu "receptorja" je povedal številko svoje kreditne kartice, kar pa bi se skoraj izkazalo za usodno. Le malo po tem je namreč prejel najprej sporočilo svoje banke. "Nato pa so me še poklicali in me opozorili, da gre za poskus prevare," je razkril in dodal, da je po nasvetu banke takoj preklical transakcijo – 800 njegovih funtov je bilo namreč že "na poti" v Ugando. "Počutil sem se res neumno, saj še nikoli nisem bil ogoljufan na tak način. Vzelo mi je vse evrovizijsko veselje, zaskrbelo me je, da bodo točno vedeli, kje bom tiste dni, saj imajo očitno vse podatke. Zato sem na koncu vse skupaj odpovedal," je še dodal Deruelle.

Pozneje je stopil v stik tako z Bookingom kot s ponudnikom apartmaja, ki mu je potrdil, da je dobil že več podobnih opozoril.

Združenje britanskih hotelirjev UKHospitality je zato ponudnike in stranke opomnilo na osnove spletne varnosti, pri tem pa poudarilo, da noben ponudnik namestitev ne bo od stranke nikoli zahteval podatkov o plačilnih karticah prek telefona, SMS-a ali elektronske pošte, sploh pa ponudniki strank običajno ne kličejo prek aplikacij, kot je na primer WhatsApp.

Izvršna direktorica združenja Kate Nicholls je za BBC ob tem razložila, zakaj je med (skoraj) oškodovanimi veliko takih, ki so si želeli ogledati Evrovizijo: "Gre za dogodek, ki se ga udeležujejo predvsem mladi, ki še nimajo toliko izkušenj s potovanji in rezervacijami. Prevaranti navadno izkoriščajo ravno takšne."

Kot smo že poročali, bo Evrovizijo letos gostilo Združeno kraljestvo, čeprav na tekmovanju ni zmagalo – njihov predstavnik Sam Ryder je bil lani namreč drugi, a ker Ukrajina zaradi vojne tekmovanja ne more organizirati, je ta čast pripadla Britancem. Vstopnice za vseh devet dogodkov (poleg vseh treh evrovizijskih večerov, še po dve generalki pred vsakim), ki so odprti za javnost, so šle v prodajo v torek. Finalni večer je bil razprodan v pičlih 36 minutah.