Izabela in Arja Foto: Unicef
Izabela in Arja Foto: Unicef
Izabela in Arja
Izabela in Arja Foto: Unicef

Ker imava tudi sami podobne izkušnje, sva zbrali šest znakov, ki razlikujejo prave prijatelje od tistih, ki se bodo takrat, ko jih najbolj potrebuješ, potuhnili.

  • Ne najdejo časa zate, ko si pa ga, odpovejo v zadnjem trenutku.
  • Čeprav jim poveš, da te neka stvar moti, ne prenehajo z njo.
  • Izdajo tvoje skrivnosti.
  • Ti jim pomagaš, oni pa tebi ne, saj se jim zdi tvoja pomoč samoumevna.
  • Opaziš, da se veliko raje družijo z drugimi kot s tabo.
  • V prijateljstvo ti vložiš veliko truda, ki ga oni ne vrnejo.

Ko nekomu zaupaš, moraš vedeti, da lahko to zaupanje izda. Tudi sami sva že izkusili, da te lahko izdajo, ko najmanj pričakuješ. Ena od naju je zaupala svojo največjo skrivnost sošolki, naslednji dan pa so zanjo vedeli že vsi v razredu. Taki ljudje so po navadi zelo preračunljivi in jih ne zanima tvoja plat zgodbe.

Nekateri “prijatelji” te izkoriščajo - pri testih, domačih nalogah ali pa se okoriščajo s tvojimi idejami. Ena od naju je pomagala sošolki pri domači nalogi, ko pa je sama nujno potrebovala pomoč, ji ta sošolka ni pomagala - ker se ji ˝pač ni dalo˝.

Če je kdo ljubosumen nate, lahko proti tebi naščuva vse svoje prijatelje. To se nama je že zgodilo. Za tvojim hrbtom o tebi govorijo grde stvari, ki niso resnične. Ostali o tebi širijo napačno predstavo. Na koncu ostaneš brez prijateljev - vsi se spravljajo nate in postaneš črna ovca.

Doživeli sva že, da “prijatelji” podkupujejo druge ali se jim dobrikajo, samo za to, da se drugi ne bi družili s tabo. Ena od najinih sošolk prinaša bonbone v šolo in jih daje drugim - pod pogojem, da se ne bodo družili s tabo. Lahko si samo predstavljate, kako se počutiva, ko se to zgodi.

Pravi prijatelji ti tega ne bi naredili in bi ti stali ob strani. Ko se ti zgodi izdaja, moraš ostati močan, se postaviti zase in se ne zlomiti pod pritiskom. Po drugi strani pa jim ne meči pod nos to, na kar so ljubosumni. Velika verjetnost pa je, da imajo sami svoje težave in se prav zaradi njih spravljajo nate. Glej na to kot na še eno oviro v življenju, ki jo lahko premagaš - in še veliko jih bo, zato se ne vdaj pritiskom!

Pravi prijatelji so ob tebi ne glede na vse. Ko te ostali zafrkavajo, se vedno postavijo na tvojo stran; ko se vsi obrnejo proti tebi, ti stojijo ob strani; ko si žalosten, te tolažijo in podobno. Na svetu je toliko pozitivnih ljudi, da se je brez veze ukvarjati s tistimi, ki bi ti radi samo pokvarili dan.

Arja Ela, 11 let, Postojna, in Izabela, 11 let, Ljubljana