Na nogometnem turnirju so sodelovali migranti iz azijskih in afriških držav. Foto: Reuters
Na nogometnem turnirju so sodelovali migranti iz azijskih in afriških držav. Foto: Reuters

Nogometni turnir je organizirala protidiskriminacijska mreža FARE in ruski državni odbor, ki pomaga migrantom in beguncem. Igralci iz Sirije, Afganistana in različnih afriških držav, med drugimi Slonokoščene obale, Konga in Nigerije, so odigrali niz tekem, ki so se odvile v Fifinem nogometnem parku na Rdečem trgu v neposredni bližini kremeljskega obzidja.

Gre za enega od dogodkov, s katerimi želi Rusija v času svetovnega prvenstva predstaviti svojo odprtost in usmerjenost proti diskriminaciji in ksenofobiji. Pred začetkom svetovnega prvenstva so organizatorji izrazili skrb, da bi nogometni turnir lahko skazil rasizem, vendar pa do zdaj v tem okviru ni bilo podanih nobenih resnejših pritožb.

Boj proti diskriminaciji in rasizmu
Posebnega nogometnega prvenstva migrantov se je udeležil tudi Alexei Smertin, protidiskriminatorni inšpektor pri ruski nogometni zvezi, ki je tudi odigral uvodno tekmo.

"Namen dogodka je opozoriti na probleme diskriminacije in ksenofobije," je za Reuters povedala Svetlana Ganuškina, zagovornica pravic migrantov in vodja Odbora za državljansko pomoč. Priseljenci v Rusiji, zlasti tisti iz osrednje Azije, so namreč velikokrat deležni stroge obravnave oblasti, ki jih pogosto obravnavajo z rasnimi predsodki.

"Z dogodkom želimo oblastem pokazati tudi to, da je med migranti veliko odličnih ljudi, ki bi upravičeno morali dobiti status beguncev," je še povedala Ganuškina.

Eden izmed udeležencev turnirja, Traoere Kadjale iz Slonokoščene obale, je za Reuters povedal, da je navdušen nad dejstvom, da je lahko igral nogomet v središču Moskve. "Za vse nas je bil to izredno zabaven dogodek, ki nas je napolnil z radostjo. Rusijo ob tem prosimo, naj nam da priložnost," je še povedal 27-letnik.