O Hello Kitty bo oktobra posebna razstava v losangeleškem japonsko-ameriškem narodnem muzeju. Foto: EPA
O Hello Kitty bo oktobra posebna razstava v losangeleškem japonsko-ameriškem narodnem muzeju. Foto: EPA
Priljubljena risana junakinja letos praznuje 40. obletnico. Foto: Reuters

Potem ko je leta 1974 obnorela japonsko javnost kot lik na denarnici za kovance in dve leti zatem še Združene države Amerike, je obnorela svet. Toda antropologinja in kuratorka posebne retrospektivne razstave o risani junakinji v Los Angelesu Christine R. Yano, ki fenomen Hello Kitty preučuje že vrsto let, je pred razstavo doživela posebno presenečenje.

Ko je poslala podjetju Sanrio, ki je ustvaril Hello Kitty, spremno besedilo k razstavi, je v odgovoru dobila eno samo pripombo, in sicer da Hello Kitty ni mačka, ampak deklica.

"Hello Kitty ni mačka. Je risana junakinja. Je deklica. Je prijateljica. Ni pa mačka. Nikoli ni bila upodobljena na vseh štirih," so po poročanju angleškega BBC-ja pojasnili pri podjetju. In da je zmota večine oboževalcev še hujša, Hello Kitty sploh ni Japonka, ampak Britanka. Njena starša sta George in Mary White, ima pa tudi sestro dvojčico. Skupaj živijo v londonskem predmestju. Že ves čas obstoja obiskuje tretji razred osnovne šole in rada je jabolčno pito.

Antropologinja je ugotovila, da je njen profil logičen, saj so se Japonci v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je nastala, navduševali nad Veliko Britanijo.