Satelitski posnetek ruske vojaške infrastrukture na Krimu. Foto: Reuters
Satelitski posnetek ruske vojaške infrastrukture na Krimu. Foto: Reuters

Na vojaških vajah na Krimu, ki si ga je Rusija priključila leta 2014, je sodelovalo več kot 10.000 vojakov in 40 bojnih ladij. V torek je več kot 20 vojaških ladij sodelovalo v vaji skupaj z zračnimi silami. Med drugim so vadili obrambo pred sovražnimi zračnimi napadi s pomočjo elektronskih sistemov.

Rusija ob tem namerava določene dele Črnega morja v bližini Krimskega polotoka zaradi vojaških vaj zapreti do predvidoma oktobra. Rusko zaprtje pa bi lahko vplivalo na ukrajinska pristanišča v Azovskem morju, saj promet poteka skozi Kerško ožino mimo Krima.

Evropska unija je to označila za zelo skrb vzbujajoč razvoj, podobno je zaskrbljenost izrazila zveza Nato, ki je pozvala Rusijo k zagotovitvi prostega dostopa do ukrajinskih pristanišč.

Ruski minister je sicer odpotoval na Krim v času zaostritve odnosov z Zahodom. Evropska unija je večkrat izrazila zaskrbljenost nad prisotnostjo ruske vojske na meji z Ukrajino, kamor naj bi napotili 150.000 vojakov.

Namestitev vojakov na mejo z Ukrajino "odgovor na grozilna dejanja Nata"

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Šojgu je tudi ta manever označil za vojaško vajo, in sicer za odgovor na grozilna dejanja zavezništva Nato. Kot je še povedal, so vojaki pokazali svojo sposobnost braniti državo, zato so lahko tudi to vajo končali.

Ukrajina je po napovedi umaknitve ruskih vojakov z meje sporočila, da pozorno spremljajo dogajanje. Na ukrajinski strani meje med državama, na območju samooklicanih republik Doneck in Lugansk, so v zadnjem času poročali o več spopadih med ukrajinsko vojsko in proruskimi separatisti na t. i. frontni črti.

Zelenski pozdravil umik

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pozdravil umik ruskih vojakov. "Zmanjšanje sil na naših mejah sorazmerno zmanjšuje napetosti. Ukrajina je vedno oprezna, pozdravlja pa vsak korak k zmanjšanju vojaške prisotnosti in umirjanja razmer v Donbasu. Ukrajina si želi mir," je poudaril. Zahvalil se je tudi mednarodnim partnerjem za podporo.

Umik so pozdravili tudi v zvezi Nato. "Nato ostaja oprezen, še naprej bomo pozorno spremljali neutemeljeno rusko krepitev vojaških sil v Ukrajini in okoli nje," je povedal predstavnik zavezništva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Putin pripravljen sprejeti Zelenskega v Moskvi

Ruski predsednik Vladimir Putin je ob tem dejal, da je kadar koli pripravljen sprejeti Zelenskega v Moskvi. "Če želi predsednik Zelenski začeti popravljati odnose, to seveda pozdravljamo," je povedal. Poudaril je, da mora ukrajinski predsednik najprej govoriti z voditelji separatističnih regij Doneck in Lugansk, če želi rešiti težave, ki izvirajo iz bojev na vzhodu Ukrajine. Zelenski je pred kratkim povabil Putina na pogovore na tem območju.