Blinken je izrekel ameriško podporo Ukrajini. Na fotografiji z ukrajinskim premierjem Denisom Šmigalom. Foto: Reuters
Blinken je izrekel ameriško podporo Ukrajini. Na fotografiji z ukrajinskim premierjem Denisom Šmigalom. Foto: Reuters

"Tu sem iz zelo preprostega razloga – da v imenu predsednika Joeja Bidna ponovno potrdim našo močno zavezanost suverenosti Ukrajine, njeni ozemeljski celovitosti in neodvisnosti," je dejal Blinken.

Obisk katedrale sv. Mihaela v Kijevu. Foto: Reuters
Obisk katedrale sv. Mihaela v Kijevu. Foto: Reuters

Ameriški državni sekretar je na novinarski konferenci poudaril, da si ZDA prizadevajo za povečanje varnostni pomoči Ukrajini. Rusija je po njegovih besedah kljub napovedi umika prejšnji mesec v bližini meje z Ukrajino pustila precej svojih vojakov in vojaške opreme. Rusijo je pozval, naj odneha izvajati nepremišljena in agresivna dejanja proti Ukrajini.

Rusija je prejšnji mesec okrepila vojaško navzočnost na ukrajinski meji, kamor naj bi razporedila več kot 100.000 vojakov, kar je največ od leta 2014 in nezakonite priključitve polotoka Krim. Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je konec aprila med obiskom na Krimu napovedal umik vojakov, ker naj bi dosegli cilje vojaške vaje, ki so jih izvajali na območju.

Zelenski poziva ZDA, naj junija podprejo ukrajinsko članstvo v Natu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po srečanju z Blinknom v izjavi pozval zavezništvo Nato, naj okrepi navzočnost na onmočju. ZDA pa je pozval, naj na junijskem vrhu Nata podprejo ukrajinsko priključevanje zavezništvu.

Zelenski si želi večje navzočnosti Nata v regiji. Foto: Reuters
Zelenski si želi večje navzočnosti Nata v regiji. Foto: Reuters

Blinken se je srečal tudi z ukrajinskim zunanjim ministrom in poudaril nujnost izvajanja reform v državi ter potrdil ameriško pripravljenost za pomoč pri "krepitvi demokracije, gradnji institucij in napredku pri reformah v boju proti korupciji", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kuleba: V primeru srečanja Biden-Putin bodo ZDA upoštevale interese Ukrajine

Ukrajinski minister Dmitro Kuleba pa je medijem po srečanju dejal, da je od Blinkna prejel zagotovila, da bodo ZDA na morebitnem srečanju med predsednikoma Joejem Bidnom in Vladimirjem Putinom upoštevali ukrajinske interese. "Poleg tega smo tudi prejeli zagotovila ameriških partnerjev, da ne bodo odločali o Ukrajini, ne da bi upoštevali naših interesov," je dodal.