20-letni ameriški šahovski velemojster Hans Niemann. Foto: EPA
20-letni ameriški šahovski velemojster Hans Niemann. Foto: EPA

Niemann se je septembra lani na turnirju v St. Louisu v ameriški zvezni državi Misuri pomeril z norveškim velemojstrom Magnusom Carlsenom. Zmagal je Niemann, a ga je Carlsen obtožil, da je goljufal, kar je sprožilo ogromen pravni spor med dvojico. Prejšnji mesec sta dosegla poravnavo, poroča BBC.

V ponedeljek je Niemann v oddaji Piersa Morgana Uncensored spregovoril, pod kakšnim drobnogledom je bil, odkar je bil obtožen goljufanja. "Zelo žalostno je biti obtožen goljufanja po taki zmagi," je povedal. "Te stvari se dogajajo in veliko sem se naučil v tistem času – pomembne nauke o življenju in šahu."

Niemann je Morganu povedal, da meni, da je zadnje leto dni "okrepilo njegovo odločenost", in znova zatrdil, da ni goljufal. Morgan je nato omenil obtožbe, da naj bi Niemann dobival signale od nekoga prek daljinsko upravljane spolne igračke.

"Da smo jasni glede dotične obtožbe – ste kdaj uporabljali analne kroglice med igranjem šaha?" je vprašal Morgan šahista.

"No, vaša radovednost je malce skrb vzbujajoča – morda vas osebno zanima, ampak vam lahko rečem, da ne. Kategorično ne, seveda ne," je odgovoril 20-letni Niemann.

Pravdanje ni pomagalo Carlsenu

Niemann je tožil tudi spletno platformo Chess.com, potem ko je podjetje v izsledkih svoje preiskave zapisalo, da je "verjetno" goljufal v več kot stotih spletnih igrah. Niemann je priznal, da je goljufal dvakrat v spletnih obračunih na Chess.com, ko je bil star 12 in 16 let, a zanikal, da bi to storil lani v St. Louisu ali v katerem koli obračunu v živo.

Oktobra lani je nato vložil tožbo zaradi obrekovanja proti 32-letnemu Carlsenu, portalu Chess.com in Hikaruju Nakamuri, ameriškem velemojstru, ki ga je Niemann obtožil "napihovanja Carlsenovih lažnih obtožb goljufanja".

Ta primer je bil pozneje ovržen, a spora s tem ni bilo konec. Prejšnji mesec so s portala Chess.com sporočili, da vztrajajo pri svojih obtožbah glede Niemanna, a da niso našli nobenih trdnih dokazov, da bi goljufal v katerem od obračunov v živo.