V 3. krogu Sinquefield pokala v St. Louisu. Foto: AP
V 3. krogu Sinquefield pokala v St. Louisu. Foto: AP

20-letni ameriški velemojster Hans Niemann je na zveznem sodišču v zvezni državi Misuri vložil civilno tožbo proti petkratnemu svetovnemu prvaku Magnusu Carlsenu in drugim igralcem v svetu šaha, vključno s platformo chess.com. Obtožil jih je "obrekovanja in tajnega dogovarjanja".

Sorodna novica "Carlsen se je izpostavil, zastavil svoje ime, čeprav ni pridobil ničesar"

Napeti tedni lani jeseni
Niemann sodišča ni prepričal, njegovi odvetniki bodo skušali zahtevke uveljavljati na nižjem državnem sodišču. Niemann je 5. septembra 2022 na pokalu Sinquefield v St. Louisu premagal petkratnega svetovnega prvaka Carlsena, ki se je po porazu presenetljivo umaknil s turnirja. Nekaj tednov pozneje se je njuna partija končala le po nekaj sekundah, saj je Norvežan odstopil po samo eni potezi in brez komentarja zapustil videoklepet, v katerem je potekal dvoboj.

Priznal goljufijo v dveh primerih
Prvi igralec sveta je Američana obtožil goljufanja. Skoraj mesec dni po Carlsenovih obtožbah so tudi na portalu chess.com objavili poročilo, v katerem so trdili, da je Niemann od avgusta 2020 "verjetno goljufal" v več kot 100 spletnih šahovskih igrah. Niemann je zanikal obtožbe, vendar je priznal, da je goljufal pri 12 in 16 letih v spletnem šahu, nikoli pa v klasičnem šahu na šahovski mizi.

Sorodna novica Ameriški šahist naj bi goljufal v več kot 100 dvobojih

Preiskava Fide še vedno poteka
"Veseli nas, da je sodišče zavrnilo poskus Hansa Niemanna, da bi nezasluženo zmagal in se neupravičeno okoristil na zveznem sodišču v Misuriju. Niemannov poskus, da bi preprečil izražanje mnenja, s tem pravdanjem ni uspel," je dejal Carlsenov odvetnik Craig Reiser. Mednarodna šahovska zveza (Fide) je uradno preiskavo glede Niemannovega domnevnega goljufanja odprla 29. septembra in še poteka.

Niemann je od Carlsena in portala chess.com zahteval stomilijonsko odškodnino, ker naj bi z "neutemeljenimi obtožbami v kali zatrli njegovo izjemno kariero in mu uničili življenje". Niemann je bil izključen s številnih tekmovanj in "ne more več dobiti službe šahovskega učitelja v resnih šolah", so zapisali v pravdni zahtevi.