Commander je v Belo hišo prišel leta 2021 še kot mladič, ameriškemu predsedniku ga je podaril njegov brat James. Foto: AP
Commander je v Belo hišo prišel leta 2021 še kot mladič, ameriškemu predsedniku ga je podaril njegov brat James. Foto: AP

"Včeraj okoli 20. ure je agent tajne službe prišel v stik z ljubljenčkom prve družine in pri tem utrpel ugriz," je v torek sporočil tiskovni predstavnik ameriške tajne službe Anthony Guglielmi. Pozneje je v pogovoru za CNN dodal, da so ranjenega agenta oskrbeli v Beli hiši, nato pa je z njim govorila tudi direktorica tajne službe Kimberly Cheatle. Agent ji je zagotovil, da se počuti dobro.

Kot omenjeno, je to že enajstič, da je mlajši od dveh nemških ovčarjev družine Biden ugriznil agenta tajne službe, julija pa je tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre Commanderjevo neobvladljivo obnašanje pripisala "stresu zaradi življenja v Beli hiši": "Kot veste, je lahko življenje v Beli hiši edinstveno in zelo stresno za vse nas. Samo predstavljajte si, kako je potem šele ljubljenčku oz. ljubljenčkom."

Po nizu napadov na osebje Bele hiše so pristojni skušali Commanderja prevzgojiti, a očitno je postopek za zdaj le delno uspešen.

Ameriški mediji so julija od tajne službe (na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja) dobili natančnejše podatke o preteklih incidentih – agresivno vedenje nemškega ovčarja naj bi se tako začelo stopnjevati oktobra lani, ko se je prvi dami Jill Biden prvič strgal s povodca in se zagnal v agenta, nato pa je večkrat ugriznil ali napadel osebje. Kot po poročanju CBS-a navajajo pridobljeni dokumenti, ni bila nobena poškodba hujša.

Znano je, da to ni prvi Bidnov "problematični" pes – starejšega nemškega ovčarja Majorja so po več napadih umaknili iz Bele hiše in zdaj živi pri družinskih prijateljih Bidnovih.