Commander nima milosti do agentov, ki varujejo njegovega lastnika. Kritiki se sprašujejo, koliko napadov je bilo v mesecih pred in po analiziranem obdobju. Foto: AP
Commander nima milosti do agentov, ki varujejo njegovega lastnika. Kritiki se sprašujejo, koliko napadov je bilo v mesecih pred in po analiziranem obdobju. Foto: AP

Nemški ovčar, ki še ni dopolnil dveh let, se je nad varnostniki najmanj desetkrat znesel med lanskim oktobrom in januarjem letos.

Nekaj incidentov je bilo tudi resnejših, saj so uniformiranega policista tajne službe zaradi ugrizov odpeljali v bolnišnico. Commanderja pri enem od napadov ni uspela zadržati niti prva dama Jill Biden, poroča Guardian.

Tajna služba, ki zagotavlja varnost predsednika in družine v Beli hiši, je "obravnavala incidente", saj varnost osebja jemlje izjemno resno. Elektronska sporočila med pripadniki so razkrila njihovo splošno nezadovoljstvo z "neumnim psom, ki nujno potrebuje nagobčnik".

Čistokrvni nemški ovčar še ni dopolnil dveh let. Foto: AP
Čistokrvni nemški ovčar še ni dopolnil dveh let. Foto: AP

Commander, ki ga je Biden od svojega brata Jamesa dobil decembra 2021, stopa po poteh svojega predhodnika Majorja, ki so ga morali zaradi ugrizov umakniti iz Bele hiše k prijateljem v zvezno državo Delaware.

Commander bo dobil več prostora za tek

Direktorica komunikacij prve dame Jill Biden Elizabeth Alexander je sporočila, da je kompleks Bele hiše edinstveno in pogosto stresno okolje za družinske hišne ljubljenčke in da družina Biden išče načine, kako bi to situacijo izboljšali za vse.

Biden ima sicer tudi mačko, za katero pa ni informacij, da bi koga opraskala.

Elizabeth Alexander je tudi sporočila, da se bo Commander udeležil dodatnega šolanja, pri čemer bodo "izboljšali tehnike nadzora". Na zelenicah Bele hiše bo dobil tudi več prostora za "tek in rekreacijo", še poroča Guardian.

Judicial Watch zahteval podatke o ugrizih

Kako so uradni podatki ministrstva za domovinsko varnost o ugrizih Bidnovega psa sploh prišli v javnost? Konservativna pravna skupina Judicial Watch je v torek objavila skoraj 200 strani zapisov tajne službe, ki jih je pridobila s tožbo na podlagi zakona o dostopu do informacij. Skupina je tožbo vložila, potem ko se vlada ni odzvala na poizvedbe o ugrizih čistokrvnega nemškega ovčarja.