Sextortion je skovanka iz angleških besed za spolni odnos in izsiljevanje – sex in extortion. Foto: Pixabay
Sextortion je skovanka iz angleških besed za spolni odnos in izsiljevanje – sex in extortion. Foto: Pixabay

Ob današnjem prazniku zaljubljencev na Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT so osvetlili tudi manj lepo plat navezovanja stikov prek družbenih omrežij in aplikacij za zmenke. Opozorili so, da pošiljanje fotografij golote neznancem in neznankam nikoli ni dobra ideja. Izsiljevanje z intimnimi posnetki ali sextortion (skovanka iz angleških besed za spolni odnos in izsiljevanje – sex in extortion) je oblika spletne goljufije, ki se je v Sloveniji prvič pojavila sredi leta 2015, v zadnjem letu pa je opazen izrazit porast.

Številka naj bi bila še višja, saj se zaradi občutljive teme velika večina ne obrne po pomoč. Foto: Si-cert
Številka naj bi bila še višja, saj se zaradi občutljive teme velika večina ne obrne po pomoč. Foto: Si-cert

Poudarili so, da so lani namreč obravnavali rekordno število prijav izsiljevanja z intimnimi fotografijami ali posnetki. Tovrstnih zlorab je bilo leta 2023 kar 98. Po njihovem mnenju je sicer številka še višja, saj se zaradi občutljive teme velika večina ne obrne po pomoč. Najpogostejša tarča so mladi odrasli moški.

V stik običajno stopijo prek družbenih omrežij, fotografije lahko tudi zmontirajo

Običajno je prvi stik goljufa z žrtvijo največkrat vzpostavljen na družbenih omrežjih, kot sta Instagram ali Facebook, pogosto tudi prek aplikacij za zmenke, kot na primer Btrfly in Tinder. Neznanka ali neznanec z izzivalno profilno fotografijo pošlje prošnjo za prijateljstvo in začne pogovor. Žrtev začne prepričevati, da pošlje fotografije lastne golote.

Ko prejme intimni posnetek ali fotografije, začne izsiljevati, da bo to poslala vsem prijateljem, družini, pa tudi nadrejenim, če žrtev ne bo nakazala denarja. Finančne zahteve so precej velike, tudi več tisoč evrov. Izsiljevalci ustvarjajo hud psihični pritisk na žrtev tudi na drug način – grozijo z organi pregona, tožbami zaradi posredovanja pornografije ...

Kot izpostavljajo na SI-CERT-u, obstajajo tudi primeri, ko napadalci z različnimi orodji za manipulacijo fotografij te zmontirajo tako, da so videti kot žrtvine intimne fotografije in prav tako grozijo z objavo, če ne plačajo določenega zneska. "Nikakor ne nakazujte denarja in ne nasedajte obljubam, da bodo po plačilu sporne posnetke izbrisali. Nasprotno, izsiljevalci bodo zahtevali vedno večje zneske," so zapisali.

Sorodna novica Dehteče rože in čokoladni srčki: valentinovo slavi ljubezen

Za privlačno fotografijo se lahko skriva kdor koli

Za izzivalnimi profili na družbenih omrežjih se po njihovih besedah skrivajo organizirane kriminalne združbe, njihov edini cilj pa je prepričati sogovornike, da se slečejo pred spletno kamero ali pa da sami pošljejo svoje gole fotografije. Napadalci so večinoma v afriških državah, kjer je kazenski pregon močno omejen, zato je toliko pomembneje preprečiti, da bi se sploh znašli v takšni situaciji.

Odzivni center tako poziva, da nikoli ne privolite v izmenjavo intimnih fotografij in videoposnetkov z neznancem, ki ste ga spoznali na družbenih omrežjih. Žrtvam svetujejo, naj nemudoma in v celoti prekinejo vso komunikacijo z izsiljevalci.

Če jih žrtev blokira na enem omrežju, poskušajo z njo kontaktirati na vse možne načine, tudi prek drugih profilov. Izsiljevanje se običajno konča kmalu po tem, ko žrtev ne odgovori več na nobeno sporočilo. Na spletni strani programa Varni na internetu so tudi podrobna pojasnila, kako ukrepati, če ste žrtev izsiljevanja z intimnimi fotografijami.

Pravila spletnih zmenkov

Sumljiva je vsakršna prošnja za denar. Foto: Pixabay
Sumljiva je vsakršna prošnja za denar. Foto: Pixabay

SI-CERT je dodal, da tako na družbenih omrežjih kot na specializiranih aplikacijah, namenjenih spoznavanju in iskanju partnerjev, velja nekaj univerzalnih pravil varnosti:
– Ne izmenjujmo fotografij in posnetkov golote, saj popolnoma izgubimo nadzor nad nadaljnjim deljenjem in objavo, umik takšnih vsebin s spleta pa je izjemno otežen, skoraj nemogoč.

– Sumljiva je vsakršna prošnja za denar. Od osebe, ki smo jo ravnokar spoznali (in ima lahko popolnoma izmišljeno identiteto), je vedno sumljivo, ko začne s čustvenimi zgodbami in prošnjami za denar (huda bolezen v družini, grožnje in beg v tujino ipd.)
– Nikoli ne vpisujemo podatkov kreditne kartice na povezavi, ki nam jo sogovornik pošlje prek aplikacij.
– Ne nasedajmo na povabila v različne kriptoinvesticijske posle – vsi se končajo z velikimi finančnimi izgubami. Na aplikacijah za zmenke so vse pogostejši goljufi, ki najprej zgradijo romantično razmerje, nato pa žrtve počasi prepričujejo o poslovnih naložbah s kriptovalutami. Žrtve spodbujajo, da na začetku vlagajo majhne zneske, oni pa bodo poskrbeli, da z naložbo ustvarijo skromen dobiček. Potem jih prepričujejo v lažno investicijsko platformo, ki prikazuje nenehno rast dobička. Ko vloži ves denar, prevarant izgine, žrtev pa ostane brez vsega.