Svetovni forum o etiki v umetni inteligenci. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Svetovni forum o etiki v umetni inteligenci. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Hiter napredek umetne inteligence v zadnjem času odpira številna vprašanja, ključen pa bo razvoj umetne inteligence, ki bo delovala v dobro vseh ljudi, so poudarili sodelujoči na forumu o etiki v umetni inteligenci na Brdu pri Kranju.

Na tokratnem forumu sodeluje več kot 600 predstavnikov vlad, mednarodnih organizacij, državnih ustanov, akademske in raziskovalne sfere, nevladnih organizacij in podjetij iz 67 držav. Veliko število udeležencev po prepričanju ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh kaže na to, da je etika umetne inteligence izjemno pomembna tematika.

Vzpon orodij generativne umetne inteligence je dal povsem nov zagon tej tehnologiji, odprla so se nova vprašanja, na katera pa še nimamo vseh odgovorov, je poudarila ministrica. Zato so takšni dogodki pomembni, da se lahko na mednarodni ravni poskušajo poiskati odgovori.

Kot izhaja iz panelnih razprav, se vse države spopadajo s težavami, kot so pomanjkanje kadra in strah pred negativnimi spremembami, ki jih prinaša nova tehnologija, je pojasnila Emilija Stojmenova Duh. Precej pozornosti bo po njenem mnenju treba nameniti tudi vključujoči umetni inteligenci.

V dopoldanskem nagovoru udeležencev je ministrica še izrazila prepričanje, da imajo zbrani na forumu motivacijo, moč, znanje in odgovornost, da razvijejo umetno inteligenco, ki bo delala v korist ljudi.

Mesec: Dostop smo dobili praktično čez noč

Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Podpredsednik vlade in minister za delo Luka Mesec je ob uradnem odprtju foruma poudaril hitrost sprememb. "Ko smo na Zahodu začeli napeljevati telefonska omrežja, je to trajalo desetletja. Ko smo dobili internet, so ga vse hiše dobile v sedmih letih, pri umetni inteligenci pa smo praktično čez noč vsi dobili dostop do nje," je dejal Mesec. Zato je po njegovem mnenju toliko pomembnejše, kako bo človeštvo to tehnologijo uporabljalo.

V novem kontekstu podnebnih sprememb in digitalne revolucije je postalo mednarodno sodelovanje toliko pomembnejše, je dejala generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay. "Vprašanje za vse nas je, ali bomo aktivni udeleženci ali samo opazovalci te revolucije, kako jo bomo lahko usmerili v dobrobit za vse nas," je dejala.

Unesco objavil priporočila o etiki umetne inteligence

Audrey Azoulay. Foto: EPA
Audrey Azoulay. Foto: EPA

Pomočnica generalnega direktorja za družbene in humanistične vede pri Organizaciji združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) Gabriela Ramos se je strinjala, da je treba umetno inteligenco razviti v smeri, da bo uspešna za vse. Svojo vlogo pri tem igra tudi Unesco, ki je leta 2021 sprejel priporočila o etiki umetne inteligence. Ta velja za prvi mednarodni pravni instrument na tem področju, ki bo svetovni okvir za vključujočo in odgovorno uporabo umetne inteligence v družbah po svetu.

Kmalu za tem so razvili metodologijo za ocenjevanje pripravljenosti (RAM), ki državam pomaga pri ocenjevanju pravnih reform in politik, ki naslavljajo umetno inteligenco.

Svetovni observatorij za etiko umetne inteligence

Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Na forumu so v sodelovanju z Inštitutom Alana Turinga in Mednarodno telekomunikacijsko zvezo (ITU) odprli tudi svetovni observatorij za etiko umetne inteligence, ki bo služil kot središče znanja o etiki in upravljanju umetne inteligence. Razpolagal bo s poročili o metodologiji ocenjevanja pripravljenosti, analizami najboljših praks na področju upravljanja umetne inteligence iz različnih držav ter različnimi mrežami in platformami ter partnerstvi, v katerih sodeluje Unesco.

Orodje RAM trenutno uporablja približno 50 držav. Predstavniki nekaterih od teh držav, med drugim Čila, Senegala, Vietnama, Omana, Grčije in Estonije, so na panelni razpravi na ministrski ravni predstavili svoje izkušnje z uporabo RAM-a in pristopom do upravljanja umetne inteligence. Strinjali so se, da je to uporabno in premišljeno orodje, ki pomaga pri spopadanju z izzivi umetne inteligence.

"Dejstvo je, da smo se že pred pojavom orodij, kot je ChatGPT, zavedali potenciala, ki ga ima ta tehnologija. Nismo pa se zavedali, da se bo ta tehnologija razvijala s tako veliko hitrostjo," je med izzivi umetne inteligence pojasnila Ramosova. Največje vprašanje, ki se pri tem pojavlja, je po njenem prepričanju torej prilagodljivost.

Forum se bo nadaljeval v torek, ko bo razprava med drugim tekla o najboljših praksah in gradnikih za učinkovito upravljanje umetne inteligence ter o vključevanju etične umetne inteligence v podjetja.

Dvodnevni forum je ministrstvo za digitalno preobrazbo organiziralo v sodelovanju z Unescom. To je drugi svetovni forum o etiki v umetni inteligenci, prvi je potekal leta 2022 v Pragi.