Umetniška instalacija Buckasta srca (Chubby Hearts) oblikovalke Anye Hindmarch v Hongkongu. Foto: Reuters
Umetniška instalacija Buckasta srca (Chubby Hearts) oblikovalke Anye Hindmarch v Hongkongu. Foto: Reuters

Poleg pusta tudi valentinovo 14. februarja napoveduje bližajočo se pomlad. V slovenski kulturni dediščini je god sv. Valentina znan kot dan, ko se začne prebujati narava – od tod tudi rek, da ima sv. Valentin ključe od korenin. Valentinovo je sicer predvsem praznik zaljubljencev, ponekod tako prirejajo tudi množične poroke. Med darili prevladujejo predvsem cvetje, pa tudi čokolade.

Med cvetjem še vedno izstopajo vrtnice. Foto: EPA
Med cvetjem še vedno izstopajo vrtnice. Foto: EPA

Mladi so valentinovo še pred 10 ali 20 leti razumeli kot praznik ljubezni in priložnost za izmenjavo ljubezenskih daril, v sodobnosti pa je dan za virtualni izraz ljubezni, je za STA dejal Mirt Komel z ljubljanske fakultete za družbene vede.

Ti danes ljubezen namreč izražajo prek spletnih omrežij, je opozoril predavatelj na študijskem programu kulturologija na fakulteti, ki pa ne pričakuje, da se bo obeleževanje praznika vrnilo k obliki izpred desetletja. Nasprotno, digitalni način se bo še okrepil, je prepričan.

Z valentinovim bo danes povezanih več dogodkov in koncertov. V Novem mestu bo tradicionalni valentinov rez mestne trte, potomke najstarejše žlahtne vinske trte na svetu, ki v Novem mestu opozarja na bogato vinsko kulturo Dolenjske.

Britanski zaljubljenci se bodo za valentinovo težko na vrat na nos obdarovali in si naročali obroke

Britansko združenje delavcev v dostavljalskem sektorju Delivery Jobs UK je namreč na družbenem omrežju Instagram kurirje, ki delajo za podjetja za dostavo hrane in nakupovanje, pozvalo, naj v sredo med 17. in 22. uro, ko se bo povpraševanje občutno povečalo, ne sprejemajo naročil.

"Izbira valentinovega za stavko je strateška, da bi bila čim bolj vidna in učinkovita," je za AFP dejal eden od dostavljavcev na Otoku. Po navedbah Delivery Jobs UK je zahteva dostavljavcev preprosta – pošteno plačilo za delo, ki ga opravljajo. "Naveličani smo izkoriščanja," je združenje zapisalo o stavki zaradi nizkih plač in slabih delovnih razmer. Medtem so s stavko že začeli delavci v Amazonovem skladišču v britanskem Coventryju.

Stavka naj bi potekala tudi čez lužo, kjer bodo vozniki za podjetji Uber in Lyft ter dostavljavci hrane v sredo za dve uri ustavili delo.

Množične poroke so na ta dan pogoste. Foto: EPA
Množične poroke so na ta dan pogoste. Foto: EPA

Najstarejše ohranjeno ljubezensko pismo za valentinovo v Angliji je iz leta 1477

Angleški izseljenci so v 19. stoletju izročilo valentinovega prinesli v ZDA. Od tam se je kasneje v procesih globalizacije razširilo v druge dele sveta. V Sloveniji smo ga začeli prevzemati proti koncu 20. stoletja.

Po navedbah britanske strokovnjakinje za srednjeveške rokopise Becky Lawton na spletnih straneh Britanske knjižnice v Londonu je najstarejše ohranjeno ljubezensko pismo za valentinovo v Angliji pismo plemkinje Margery Brews Johnu Pastonu iz februarja 1477, ki ga hranijo v knjižnici.

Klavdij ga je obsodil na smrt

Uradni rimski martirologij, seznam svetnikov, 14. februarja pozna samo enega sv. Valentina, čeprav naj bi obstajali kar trije istoimenski mučenci, je Katoliška cerkev zapisala na svoji spletni strani.

Prva slika sv. Valentina se je pojavila v Nürnberški kroniki, ki je izšla leta 1493. Besedilo ga opisuje kot rimskega duhovnika v 3. stoletju, ki je pretrpel mučeništvo pod cesarjem Klavdijem II., znanim pod vzdevkom Klavdij Gotski.

Rimske oblasti so ga priprle, ker je poročal krščanske pare in tudi sicer pomagal kristjanom, ki jih je cesar preganjal. Klavdiju je bil všeč, dokler ga ni skušal spreobrniti. Obsodil ga je na smrt. Pretepli so ga s koli in kamenjali, ker pa še ni umrl, so ga obglavili pri Flaminijskih vratih v Rimu.