Las Ventas velja za najpomembnejšo bikoborsko areno na svetu. Foto: Reuters
Las Ventas velja za najpomembnejšo bikoborsko areno na svetu. Foto: Reuters

Gledalci so z obveznimi zaščitnimi maskami na obrazih, na razkuženih sedežih in medsebojni varnostni razdalji opazovali matadorje, ki so se na dobrodelni prireditvi za zbiranje finančnih sredstev za brezposelne bikoborce in druge delavce v tem sektorju spopadli s sedmimi biki.

Skoraj vse španske bikoborske arene so bile zadnje leto zaradi omejitev zbiranja in javnih prireditev zaprte, zaradi česar so se ta razdvajajoči šport in bikoborci znašli v hudi finančni krizi.

Na nedeljsko prireditev so spustili le 6.000 ljudi, kar je 40-odstotna zasedenost arene, ki velja za najpomembnejšo areno za bikoborbe na svetu.

Razkuževanje arene pred dogodkom. Foto: Reuters
Razkuževanje arene pred dogodkom. Foto: Reuters

Umetnost ali krutost?

Privilegirano peščico gledalcev, ki jim je uspelo priti do vstopnic, je zabavala vrhunska postava španskih bikoborcev, med njimi Enrique Ponce, El Juli in Miguel Angel Perera. Pred dogodkom so bili bari okoli slavnega ringa nabito polni.

"Verjamem, da bodo sprejeli vse potrebne ukrepe, da bo vse potekalo gladko in popolnoma varno," je dejala Rocío Cañete, 32-letna vzgojiteljica iz Madrida.

Španska javnost je razklana glede krvavega športa, na katerega nekateri gledajo kot na umetnost, spet drugi pa ga kritizirajo kot krutega. Priljubljenost bikoborb je sicer v zadnjih letih upadla, tudi zaradi ostrega nasprotovanja vse močnejših organizacij za boj za pravice živali in nekaterih levo usmerjenih mestnih svetov, ki ne želijo več financirati dogodkov, povezanih z biki.