Množica protestnikov se je zbrala v Madridu in opozarjala, da so biki živa bitja, ki čutijo in trpijo. Foto: Reuters
Množica protestnikov se je zbrala v Madridu in opozarjala, da so biki živa bitja, ki čutijo in trpijo. Foto: Reuters
Bikoborba
Zagovorniki poudarjajo, da gre za večstoletno tradicijo, nasprotniki pa, da gre za krut običaj, ki ga je treba ukiniti. Foto: EPA

Protestniki v Madridu so nosili napise: "Bikoborbe - šola krutosti" in "Bikoborbe - nacionalna sramota". Predstavnik Stranke proti zlorabi živali (Pacma) je dejal, da je čas za ukinitev bikoborb in drugih krvavih prireditev. V Pacmi so še sporočili, da je bil sobotni protest proti bikoborbam največji doslej.

"Biki čutijo in trpijo," je dejala Chelo Martín Pozo, protestnica, ki je prišla iz Seville. "Bikoborbe so nacionalna sramota, in če naj predstavljajo mene, potem nisem Španka," je dejala po poročanju Al Džazire.

Podpora bikoborbam v zadnjih desetletjih v Španiji upada. Januarska raziskava javnega mnenja agencije Ipsos Mori je pokazala, da bikoborbe podpira le 19 odstotkov odraslih v Španiji, 58 pa jim nasprotuje.

Uspehi nasprotnikov bikoborb
Nekatere avtonomne pokrajine ukrepajo zoper bikoborbe. Katalonija jih je tako leta 2011 v celoti prepovedala. Madridska levičarska mestna oblast je ukinila subvencije za šole za bikoborbe, Valencia pa je prepovedala tradicionalno spuščanje bikov, ki imajo za rogove navezane prižgane bakle.

Nasprotnikom bikoborb je poleg tega letos uspelo doseči prepoved bikoborb na znanem festivalu, na katerem so bika pokončali s sulicami. Oblasti v pokrajini Castilla y León so namreč junija prepovedale ubijanje bikov na mestnih festivalih. Gre sicer za festival Toro de la Vega, kjer so jezdeci na konjih preganjali bika in ga ubili s sulicami.

Ustanovljen lobi, ki zagovarja bikoborbe
Bikoborbe imajo sicer tudi zagovornike. Lani je bila tako ustanovljena prva lobistična skupina, ki zagovarja ta običaj, Fundacija Bik, sestavljajo pa jo rejci, matadorji in podporniki bikoborb. V zadnjem času so v španskih mestih pripravili več zborovanj v podporo tej večstoletni tradiciji. Po njihovem mnenju so bikoborbe umetnost in del španske kulture, tako kot flamenko.

Politika je glede tega vprašanja razdeljena. Španski parlament je v času konservativne večine in vlade Ljudske stranke bikoborbe leta 2013 zaščitil in jih razglasil za kulturno dobrino, s čimer je omogočil njihovo javno financiranje.

Kot je ta teden poročal največji španski dnevnik El País, so lani v državi priredili 1.736 bikoborb, kar je 132 manj kot leta 2014, povzema francoska tiskovna agencija AFP.