Zato ju zanima, kakšen je trg spolnih pripomočkov in kako je na prodajo vplivala epidemija.

Spolne igračke nama niso povečale užitka

Svojo izkušnjo z nakupom paketa za pare sta opisala poslušalca, ki sta se podpisala s psevdonimoma Alisa in Nemanja. Na evolucijauzitka@rtvslo.si sta razkrila, da seks z nakupljenimi izdelki ni bil nič posebnega, saj enak užitek dosežeta tudi brez njih. Zato sta se vprašala, kaj ju je sploh napeljalo k nakupu teh izdelkov? Zakaj sta mislila, da jih za užitek v spolnosti potrebujeta? Profesorica doktorica Alenka Švab s Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani razlaga, da je ženskam v sodobni družbi užitek v spolnosti ne le dovoljen, ampak tudi zapovedan, kar ustvarja nove pritiske: "Ta nova permisivna seksualna kultura je na neki način na videz nevtralna. Kot kažejo poglobljene kvalitativne raziskave, užitek ni nekaj, kar so si ženske samo pridobile in imajo svobodo, ampak je postal norma." Kot še pojasnjuje, sočasno poteka še en proces, to je medikalizacija družbe, ki ustvarja vedno nove in nove diagnoze ter seveda ponuja zdravila in pripomočke za zdravljenje in odpravljanje težav.

Da se je prodaja med epidemijo povečala, je potrdila Lucija, ki za Svet užitka pripravlja videe za YouTube in storyje za Instagram. Kot pravi, promocija izdelkov na družbenih medijih ni dovoljena, saj gre za izdelke za odrasle. Zato so začeli sodelovati z vplivniki, kar je močno povečalo prodajo, saj je normaliziralo pogovor o spolnosti in spolnih pripomočkih. "Pogovori lažje stečejo, ko ljudje vidijo, da tudi drugi govorijo o teh stvareh," pojasnjuje Lucija.

Trg tehnologij za spolnost oziroma "sex tech" je zelo velik, saj vključuje marsikaj, od videov za spolno vzgojo mladih do aplikacij za spremljanje menstrualnega cikla. Potem pa so tu tudi povezane pametne naprave, ki so postale še posebej priljubljene med epidemijo in zaprtjem, saj se je intimno partnersko življenje za marsikoga preselilo za zaslon. O varnosti pametnih povezanih naprav in zasebnosti ter varstvu osebnih podatkov, ki jih takšne naprave zbirajo in obdelujeo, veliko govorimo.

Na SiCert so že pred leti opozarjali na nevarnosti. Zanimalo nas je, kako je z varnostjo pametnih povezanih spolnih pripomočkov pri nas. So že dobili kakšno prijavo incidenta? Odgovorili so, da za zdaj nimajo nobenih aktualnih podatkov o varnostnih incidentih, poveznih s pametnimi spolnimi pripomočki, in dodali, da se tudi sicer o tem ne govori veliko. "Pred leti sta raziskovalca na DEFCON konferenci pokazala varnostne pomanjkljivosti interneta stvari in prikazala zlorabo aplikacije za oddaljeni nadzor vibratorja in še nekaj drugih stvari, to je pa tudi vse. Morda je ljudem nerodno prijaviti incidente s tega področja ali pa naš trg spolnih pripomočkov še ni tako razvit." Tovrstne zlorabe so redke, po mnenju SiCerta gre bolj za teoretično izpostavljenost. "Če je motiv napadalca monetizacija, potem bo težko to dosegel s tem, da bo pokvaril neki spolni pripomoček ali zmotil delovanje med uporabo. Tu smo bolj na področju prankov in najstniškega hekanja, česar je danes veliko manj kot pred desetletjem."

Kljub opozorilom pa ta nepregleden in hitro razvijajoči se trg interneta stvari še ni reguliran. Kot je januarja poročal Vice, je heker vdrl v več pametnih povezanih kletk za penise t. i. "chastity cage", jih zaklenil in od uporabnikov za osvoboditev spolnega uda zahteval odkupnino v bitcoinih. Podjetje, ki izdeluje te pametne kletke za BDSM-uporabnike, je napako že odpravilo, kot ugotavljata Eva in Luka, pa to ni dovolj. Vsi skupaj bi morali poskrbeti za to, da bodo spolne igračke, pa tudi druge povezane pametne naprave, varne pred vdori in da ne bodo prodajale osebnih podatkov svojih uporabnikov denimo zavarovalnicam. Razmišljata, da bi morda lahko bila prav industrija tehnologij za spolnost tista industrija, ki bi postavila stroga merila varnosti in zasebnosti tudi drugim proizvajalcem na trgu interneta stvari.

To je le nekaj tem, ki jih razkriva zgodba Alise in Nemanje. Kakšna pa je vaša evolucija užitka? Kako se pogovarjate o spolnosti, kaj vse vas zanima, kaj vas skrbi, česa se veselite in seveda, ali in kako uživate? Ustvarjalci oddaje Evolucija užitka vas vabijo, da pišete na elektronski naslov evolucijauzitka@rtvslo.si in jim razkrijete svoje spolno življenje.

Opis epizode

"Živjo, moje ime je Alisa, stara sem 26 let. Sem pravnica, delam v uspešni odvetniški družbi, predvsem s tujimi strankami, zato veliko potujem. No, sem veliko potovala - pred epidemijo. Zdaj ne več, zdaj vse poteka na daljavo. Tako da imam v bistvu prvič v življenju čas še za kaj drugega kot za študij in za delo. Prej sem bila cele dneve na poti, non stop z glavo v službi, ukvarjala sem se samo s svojimi obveznostmi, s cilji, k jih moram doseči. Zato se tudi nisem spuščala v resne zveze. Kaj je intimen odnos, v bistvu niti nisem vedela. Ni bilo časa za to. Pa tudi … nisem hotela izgubiti priložnosti, za katere sem garala vse življenje. Mislim, nobena ženska v firmi ni poročena, kaj šele, da bi imela otroka. Epidemija mi je v bistvu podarila čas. Za odnos. Če ne bi bilo korone, z Nemanjo danes sigurno ne bi bila skupaj."