Tekmuje lahko prav vsak, ki med decembrom in marcem obišče termalni vrelec Takhini. Foto: Arhiv organizatorja/Takhini Hot Springs
Tekmuje lahko prav vsak, ki med decembrom in marcem obišče termalni vrelec Takhini. Foto: Arhiv organizatorja/Takhini Hot Springs

Kanadsko tekmovanje, ki ga zagotovo lahko imenujemo za enega najbolj nenavadnih, je z razglasitvijo zmagovalcev in objavo fotografij poskrbelo za obilo smeha, ki ga v teh negotovih in osamljenih dneh še kako potrebujemo. “Upamo, da bodo fotografije nasmejale gledalce po vsem svetu, četudi le za nekaj trenutkov,” pravi Andrew Umbrich, lastnik in upravljavec termalnega centra Takhini. Navdušenje nad tekmovanjem raste iz leta v leto, kar se kaže tudi v številu udeležencev. “Začeli smo leta 2011 kot zelo majhen natečaj z morda desetimi tekmovalci. Leta 2015 so se nad natečajem navdušili tudi drugje po svetu, vse od takrat število udeležencev kot tudi vrednost nagrad raste,” pojasni.

Udeleženci tekmujejo v petih kategorijah: najboljša moška in ženska pričeska, najboljša skupinska pričeska, najbolj ustvarjalna pričeska in najboljša pričeska po izboru ljudstva. Zmagovalce posamezne kategorije so nagradili z denarno nagrado 2000 kanadskih dolarjev, vstopnicami za zdravilišče in letošnjo novostjo, vstopnico za novi objekt, ki ga bodo odprli jeseni 2020, piše CNN.

Udeleženci tekmujejo v petih kategorijah. Foto: Arhiv organizatorja/Takhini Hot Springs
Udeleženci tekmujejo v petih kategorijah. Foto: Arhiv organizatorja/Takhini Hot Springs

Sodelujejo lahko tudi turisti

Tekmuje lahko prav vsak, ki med decembrom in marcem obišče termalni vrelec Takhini, svoj obisk pa ovekoveči s fotografijo inovativne ledene pričeske. Temperatura ozračja v tem obdobju pade do minus 20 stopinj Celzija, kar je v teh krajih popolnoma običajno, zato hladen zrak navlažene lase, pa tudi trepalnice in obrvi, počasi zamrzne v nenavadne oblike.

Organizatorji tekmovalcem svetujejo, da so pri nastajanju pričeske potrpežljivi, med čakanjem pa si naj s toplo vodo večkrat pogrejejo ušesa. Ko boste s pričesko zadovoljni, pozvonite na zvonec ob bazenu in osebje vas bo prišlo fotografirat, piše na uradni strani natečaja.

Pokrajina Yukon se nahaja na skrajnem severu Kanade, zato tudi med Kanadčani velja za oddaljeno območje. "Yukon je dvorišče Kanade," pravi Umbrich. "Imamo divjino, vse živali, vsa naravna čudesa, brez napetosti velikih mest. Pridite v Yukon, da se sprostite in doživite naravo, bodisi zimo s severnimi sijem ali poletje s polnočnim soncem," opiše osupljivo pokrajino.

Nekaj fotografij udeležencev, med njimi tudi zmagovalne, si lahko ogledate spodaj.