Košček torte je menda odlično ohranjen. A verjetno ni užiten. Foto: AP
Košček torte je menda odlično ohranjen. A verjetno ni užiten. Foto: AP

V četrtek je minilo štirideset let od veličastne poroke britanskega prestolonaslednika Charlesa in njegove sramežljive, nežne, a prelepe zaročenke Diane. Vemo, kako se je končal njun zakon in kako tragično se je končalo življenje pokojne Diane. A delčki tort s poročnega slavja so ostali skoraj takšni kot pred štirimi desetletji. Prejemniki (med njimi so bili sorodniki, znanci, zaposleni v Buckinghamski palači in številni tisti, ki so sodelovali pri organizaciji dogodka) so jih namreč vsak na svoj način hoteli ohraniti v spominu. Nekateri so jih zamrznili, drugi posušili, sčasoma pa jih je večina končala v rokah zbirateljev.

Košček torte, ki ga je v dar dobila Moyra Smith, ki je bila leta 1981 zaposlena v rezidenci Elizabete, kraljice matere (Charlesove babice), je bil iz marcipana in okrašen s sladkornim grbom. Moyra ga je skrbno shranila v pločevinasto škatlo s cvetličnim potiskom, na pokrov pa ob datumu (29. 7. 1981) pripisala: "Previdno – poročna torta princa Charlesa in princese Diane."

Ko je Smith umrla, so njeni dediči slastno dragocenost prodali na javni dražbi – takrat jo je, kot so pojasnili, kupil neimenovani zbiratelj tort, ki pa se je slaščice očitno naveličal, saj jo zdaj tudi sam prodaja. V dražbeni hiši pričakujejo, da bodo 11. avgusta za kos iztržili od 300 do 500 funtov (350–580 evrov), kupec pa bo poleg torte v škatli dobil še program poročnega obreda in jedilnik poročne pogostitve, ki ju je Moyra Smith dobila na obeh dogodkih.

Čeprav je od poroke minilo že 40 let, je torta menda odlično ohranjena. "Videti je v enakem odličnem stanju kot ob prvi dražbi leta 2008," je za AP dejal Chris Albury iz dražbene hiše Dominic Winter Auctioneers, pri tem pa poudaril: "A kljub temu odsvetujemo, da bi jo kdo pojedel."