Sprehod v Jakutiji. Foto: AP
Sprehod v Jakutiji. Foto: AP

Je pa edinstvena tudi priprava na fotografiranje, mraz je namreč tako oster, da vlažna oblačila zmrznejo v nekaj minutah, prav tako si je med delom težko privoščiti toplo malico.

O edinstvenem doživetju in fotografijah ena izmed umetnic takole razlaga: "Seveda se mraz prenese skozi objektiv kamere. Poglejte tja, kjer tečejo proti svetlobi. Vidite lahko njihov dih, ko tečejo po snegu. Očitno je, da je mraz nekaj vidnega," Galina Davidova z roko pokaže proti čredi divjih konjev na zasneženi planjavi.

Lepote Sibirije ujete v objektiv

Na Daljnem vzhodu so zimske temperature 40 stopinj pod lediščem nekaj običajnega. Zima se začne že oktobra in traja do maja, včasih se ves sneg ne stopi niti čez poletje. Posamezna območja pa imajo mikropodnebje.

Kjer zapiha še veter

Na primer v Norilsku so zime peklenske ne zaradi tako nizkih temperatur, ampak zaradi močnih sunkov ledenega vetra.

"Imamo razmeroma suho podnebje, zato menim, da je mrzlo, ko se temperature spustijo 30–35 stopinj pod ničlo (kadar ni vetra). Kadar je temperatura nižja od -45 stopinj Celzija, gre za ledeni mraz, ki ga običajno spremlja tudi megla. Kadar piha veter, pa je občutek, da je -60 stopinj. Termometer lahko zunaj kaže samo -25, vendar te sunki severnega vetra prezebejo do kosti," je za Russia Beyond razložila fotografinja Jana Leuševa.

"Grejemo se tako, da se toplo oblečemo in nosimo termo spodnje perilo, če je le mogoče, ostajamo doma," je dodala, da so otroci do 15. leta pri -45 stopinjah opravičeni pouka, za srednješolce pa to ne velja.

Kjer se "ogreje" na -40 stopinj Celzija

"Kadar se temperatura pri nas dvigne na -50 stopinj Celzija, ljudje pravijo, da se je otoplilo. Mrzlo je takrat, ko temperatura pade 60 stopinj pod ničlo," pa pravi Ilgen Argistakov iz Ojmjakona v Jakutiji, ki velja za najbolj mrzel stalno naseljeni kraj na Zemlji. Najnižjo temperaturo so tam izmerili leta 1933, ko je bilo -67,7 stopinje Celzija.

Sibirski zimski vsakdan. Foto: AP
Sibirski zimski vsakdan. Foto: AP

"Naše zime so mrzle, nekatere pa imajo več toplejših dni, včasih se ogreje celo na -40 stopinj. A vsako zimo temperature vseeno dosežejo 60 stopinj pod lediščem. Če se ne motim, pri -56 otrokom ni treba v šolo, odrasli pa delamo v vsakem vremenu, samo poskušamo se pač toplo obleči, da nas ne zebe," stoično pove.

Kjer te začne zebsti pri 30 stopinjah pod lediščem

Na jugu Sibirije pa so zime veliko toplejše, vsaj po severnih merilih. "Običajno temperature pri nas dosegajo od -20 do -40 stopinj," pojasni Marina Krilova iz Kemerova.

"V zadnjih letih so bile čez dan približno 20 stopinj pod lediščem. Veliko je snega, običajno je oblačno, brez vlage, z vetrom. Mene začne zebsti pri -30 stopinjah. Takrat še vedno skoraj vsi hodijo v šolo, vsi pa hodimo v službe. Samo natakneš si debelejši pulover in jo mahneš ven," sklene.

Januarsko tihožitje. Foto: AP
Januarsko tihožitje. Foto: AP