V spomin sta se nam trdno usidrala tudi Maja in Vili. Foto: Screenshot: Youtube
V spomin sta se nam trdno usidrala tudi Maja in Vili. Foto: Screenshot: Youtube

Najprej smo vam dolžni opravičilo, ker 2. dela nismo objavili takoj naslednji dan, kot smo vam sprva obljubili. Z iskanjem risank, ki ste jih predlagali v vaših številnih komentarjih, smo imeli namreč kar precej dela, ko smo si jih prizadevali najti v slovenskem jeziku, vendar nam pri številnih to žal ni uspelo, zato bo nekaj izmed spodnjih 25 risank donelo tudi v angleščini, hrvaščini, nizozemščini ...

Obiskali smo tudi naše kolegice, ki na RTV-ju skrbijo za otroške animirane filme današnjega časa, in jim posredovali vaša vprašanja glede vseh teh ljubljenih starih risank, ki ste nam jih napisali v komentarjih pod 1. delom. Pojasnile so nam, da so vse te risanke tuje produkcije, zato je treba odkupiti licenco za določeno obdobje ter nato v tem času risanko sinhronizirati in predvajati. Če želimo risanko čez čas spet ponavljati, je treba spet odkupiti licenco. Dodale pa so še, da kar nekaj teh starih risank sploh ni več mogoče dobiti, določene pa so tehnično neuporabne.

Poudarile so tudi, da so ljubitelji teh starih risank zdaj že odrasli in ne gledajo več večernih risank ter Živ Žava, zato tudi spregledajo številne ponovitve teh starih risank, ki so redno na sporedu. Zato smo najslajše prihranili za konec: prav zdaj sta v nedeljskem Živ Žavu poleg modernih risank na sporedu tudi stari risanki Palček Smuk ter Pipi in Melkijad!

1. STRIPY

2. LILIPUT PUT

3. GUSTAV

4. BARBAPAPA

5. BISKVITKI

6. BUŠ BUŠ

7. FILIP

8. COFKO COF

9. NEKOČ JE BILO ŽIVLJENJE

10. MAKSI PES FIK

11. PRAVLJICE O ZOBNIH MIŠKAH

12. PI IN PA

13. MOJI PRIJATELJICI MIŠKI

14. KRTEK

15. MEDVEDEK UHEC

16. MALA MODRA LOKOMOTIVA

17. ALI GATOR

18. SMEŠKOTA

19. LEV, ČAROVNICA IN OMARA

20. DŽUNGELČKI

21. MUMINI

22. MODRI DIRKAČ

23. ČEBELICA MAJA

24. SNEŽKO SNEŽAK

25. TOMAŽEK IZ SVETILNIKA